IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
11:05 | 16 ноември 2014
Обновен: 12:12 | 17 април 2024

Путин напусна срещата на Г-20

Владимир Путин отпътува днес от Бризбейн и стана първият световен лидер, напуснал срещата на върха на Г-20, на която бе подложен на критики заради намесата на Москва в Украйна, предадоха информационните агенции

По материала работи: Пламен Янков
Путин напусна срещата на Г-20

Владимир Путин отпътува днес от Бризбейн и стана първият световен лидер, напуснал срещата на върха на Г-20, на която бе подложен на критики заради намесата на Москва в Украйна, предадоха информационните агенции.

Ако се съди по снимки, разпространени от организаторите на срещата, самолетът на руския президент е отлетял от Бризбейн в  14,15 местно време (04,15 по Гринуич), тоест преди огласяването на заключителния документ на форума. Пристигнал на пистата, той се ръкува с двама мотоциклетисти от ескорта и се снима със служители по сигурността, съобщи АФП.
Отпътуването на Путин бе предшествано от трудни разговори в кулоарите на форума с германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън. Пред руски медии той се оплака, че не е удовлетворен от двустранните си срещи, защото събеседниците му го обвинявали за неща, които са извън неговия контрол, предаде ДПА. 

Ройтерс припомня, че вчера канадският премиер Стивън Харпър е заявил на руския държавен глава: "Вероятно ще се ръкувам с вас, но имам да ви кажа едно нещо: трябва да излезете от Украйна". 

На пресконференцията си в Бризбейн все пак Путин каза, че атмосферата на форума е била "конструктивна" въпреки разминаването между позициите на Русия и останалите страни от Двадесетте по някои въпроси. Путин похвали домакина - австралийският премиер Тони Абът - като добър модератор на срещата. 

Путин коментира на срещата на Г-20 и решението на правителството на Украйна да наложи на практика икономическаблокада на т.нар. Донецка и Луганска народна република. Според него това е "голяма грешка", предаде ТАСС.

"От медиите узнах, че президентът на украйна е издал указ за икономическа блокада на югоизточните региони - Луганската област и Донецк", каза Путин на пресконференция след участието си в срещата на Г-20 в Австралия. "Струва ми се, че това е голяма грешка", добави той и изрази учудване, че "киевските власти със своята ръка отрязват тези територии". Путин каза, че даже в разгара на войната в Чечения Москва не е спирала финансирането на кавказката република, като са били изплащани пенсии и социални помощи, а даже са били отпускани бюджетни субсидии. 

Вчера западните агенции предадоха, че Петро Порошенко е разпоредил всички финансирани от държавата учреждения в регионите под контрола на сепаратистите в Източна Украйна да прекратят дейността си в срок до седмица и да се изтеглят оттам. Мярката важи и за училища, болници и спасителни служби.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2014/11/16/putin-napusna-sreshtata-na-g-20-kritikuvaha-go-za-ukraina.245460

Коментари

Новини Варна