IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
20:15 | 19 ноември 2014
Обновен: 05:18 | 21 април 2024

Животът на Земята е донесен от метеорити?

При връщането от орбита на спътника "Фотон-М" номер 4 руски учени експериментално потвърдиха, че е възможно животът на Земята да е бил донесен от метеорити от космоса

По материала работи: Юлиян Атанасов
Животът на Земята е донесен от метеорити?


При връщането от орбита на спътника "Фотон-М" номер 4 руски учени експериментално потвърдиха, че е възможно животът на Земята да е бил донесен от метеорити от космоса", заяви научният сътрудник на Института по микробиология на Руската академия на науките Александър Слободкин, цитиран от ТАСС.
"Успяхме да докажем, че една от термофилните ни бактерии може да оцелее на повърхността на метеорит при минаването му през плътните слоеве на атмосферата", каза той в рамките на 15-ата конференция по космическа биология и авиокосмическа медицина в Москва. По думите му, по повърхността на апарата били поставени две шайби с диаметър 10 см и дебелина 1 см, като във всяка от тях имало 12 гнезда, в които били поставени 15 милиграма образци от различни бактерии.
След това гнездата били запечатани. След връщането на апарата живи образци от една линия бактерии били намерени в 3 от 24-те гнезда.
"Пломбите на редица гнезда са паднали по време на полета", поясни ученият. От 11-те термофилни и 4-те спорообразуващи бактерии при полета в космоса и връщането на Земята е оцеляла една-единствена линия бактерии, като при това учените се затрудняват да определят точното количество оцелели микроорганизми, пише actualno.com.

 

Коментари

Новини Варна