IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
20:55 | 19 ноември 2014
Обновен: 04:11 | 27 март 2024

Британски учени набират средства за Лунна мисия

Британски консорциум представи плановете си да изстреля роботизирана сонда, която да кацне на Луната

По материала работи: Юлиян Атанасов
Британски учени набират средства за Лунна мисия


Британски консорциум представи плановете си да изстреля роботизирана сонда, която да кацне на Луната до 10 години и да изследва нейния южен полюс за евентуално създаване на човешка база там, съобщи ВВС, цитирани от БГНЕС.
Целта е да бъдат набрани с обществени дарения 600 000 британски лири за началото на проекта. За изстрелването на мисията обаче ще са необходими още 3 милиона британски лири. Дарителите ще получат право да включат свои послания и ДНК в капсула на времето, която ще бъде заровена на лунната повърхност. Планът получи одобрение от водещи британски учени и организации. Дейвид Айрън, който ръководи проекта, обясни, че търсят обществено финансиране, защото държавата все по-трудно заделя средства за космически изследвания.
Освен това така много хора пряко ще участват в мисията и ще бъдат по-съпричастни. Така ще бъде изпълнена и другата цел мисията да послужи за вдъхновение на младото поколение по същия начин като кацането на Луната през 60-те и 70-те години на миналия век или като мисията "Розета" миналата седмица. До 2017 г. екипът се надява да приключи планирането и да започне проектирането на космическия апарат. Той трябва да е готов до 2021 г.
Ще последват две години изпитания и изстрелването му през 2024 г. При първата мисия ще бъдат анализирани проби от повърхността. Ако всичко върви добре, ще има втора мисия, която да върне на земята скални мостри.

 

Коментари

Новини Варна