IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
14:52 | 26 ноември 2014
Обновен: 04:10 | 24 април 2024

ЕК настоява България да намали серния диоксид в околната среда

Ако това не стане в срок от два месеца, случаят може да бъде отнесен до Съда на ЕС

По материала работи: Златина Добрева
ЕК настоява България да намали серния диоксид в околната среда

Европейската комисия съобщи, че изисква от България да намали равнището на серен диоксид в околната среда.
Това е замърсяващо въздуха вещество от промишлени съоръжения, което може да доведе до дихателни проблеми и влошаване на сърдечносъдовите заболявания, пояснява ЕК.
България е нарушила директивата за качеството на въздуха, с която държавите от ЕС се задължават да спазват дневни и почасови гранични стойности на концентрация и да изготвят планове за качеството на въздуха с подходящи мерки за понижаване на равнищата на серния диоксид.
Гражданите в югозападната и в югоизточната част на страната са изложени на прекомерни концентрации на серен диоксид поне от 2007 г. насам. Мерките, взети в югозападната зона, са били достатъчно ефикасни, за да се приведат стойностите в съответствие със законодателството на ЕС през 2013 г., но в югоизточната зона продължават да се наблюдават прекомерни количества замърсители, вредящи на човешкото здраве, се посочва в съобщението.
С днешното мотивирано становище ЕК иска от България да предприеме перспективни, бързи и ефективни действия, за да изпълни съответните норми възможно най-скоро.
Ако България не предприеме действия в срок от два месеца, случаят може да бъде отнесен до Съда на ЕС, пише БТА.

Коментари

Новини Варна