IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
17:10 | 28 ноември 2014
Обновен: 19:15 | 23 април 2024

1 млрд. евро за работни места отпуска Европа за България

Оперативната програма ще подпомогне и достъпа до здравеопазване на хората с увреждания

По материала работи: manager
1 млрд. евро за работни места отпуска Европа за България

Европейската комисия прие днес оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ за България, като с това осигури над 1 милиард евро за работни места и социално приобщаване в страната в периода 2014-2020 г.

„Програмата има две основни цели - увеличаване на заетостта и намаляване на социалното изключване и бедността, за които са отделени общо 1 092 милиона евро (от които 939 милиона евро от бюджета на ЕС, включително 55 милиона евро по инициативата за младежка заетост)”, съобщиха от ЕК.

От Министерството на труда и социалната политика съобщиха от своя страна, че чрез средствата ще се повиши квалификацията на около 100 000 души, ще се осигури заетост на 28 000 души, а 17 000 младежи ще бъдат подпомогнати в процеса на търсене на работа.

160 000 души ще се възползват от учене през целия живот. Освен това оперативната програма ще подпомогне достъпа до здравеопазване на хората с увреждания.

Предприятията ще бъдат подкрепени за адаптиране на човешките ресурси в приоритетни за страната отрасли, като се осигурят инвестиции за подобряване на условията на труд и организацията на труда. За намаляване на младежката безработица са предвидени около 110 милиона по инициативата „Младежка заетост”.

„Важно е, че България вече може да усвоява средства от новото поколение програми, финансирани от структурните фондове на Европейския съюз. Уверена съм, че парите по новата програма от социалния фонд ще бъдат използвани ефективно”, заяви еврокомисар Кристалина Георгиева, която днес е на посещение в София.

Коментари

Новини Варна