Варна 16°
fallback
Свят
20:01 | 23 февруари 2018
Обновен: 05:25 | 21 април 2024

Ердоган остро критикува САЩ за разпространяване на "фалшиви новини" за Африн

Турската армия обяви на 20 януари началото на операция "Маслинова клонка"

По материала работи: Борис Проданов

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро критикува днес САЩ за "разпространяване на фалшиви новини" за цивилни жертви по време на турската военна операция в района на Африн /Северозападна Сирия/, като обвини съюзника от НАТО, че пуска в действие "машина за лъжи", предаде в."Хюриет дейли нюз".  

Вчера говорителят на министерството на отбраната на една от тези страни заяви безочливо, че "цивлини умират в Африн и хора не могат да се върнат в домовете си заради насилие". Вие сте безжалостни и неморални. Вие не изпитвате и най-малко неудобство от избиването на стотици деца, жени и цивилни всеки ден в Източна Гута, но изразявате раздразнението си от нашата борба срещу терористи. Вие разпространявате фалшиви новини, каза Ердоган днес в реч пред отговорни представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието.  

Нашата армия обръща най-голямо внимание, така че да не пострада дори и един единствен цивилен. Ето защо нашата операция е продължителна. Тя щеше вече да е приключила, ако ние не се опитвахме да разграничим цивилни от терористи, посочи Ердоган.  

Той направи това изказване, след като говорителят на Пентагона Адриан Ранкин-Галъуей заяви на 21 февруари, че САЩ са обезпокоени от въздействията на операция Маслинова клонка върху цивилнто население в Африн. Говорителят каза, че американските власти "ще направят всичко възможно в контактите си с турските си колеги за намаляване на напреженията и вредата за цивилните".  

Ердоган произнесе речта си седмица, след като Турция и САЩ се договориха да установят "съвместен механизъм", целящ решаване на проблемите, произтичащи от различните приоритети в Сирия.   

Турската армия обяви на 20 януари началото на операция "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/ и Партията на демократичния съюз /ПДС/, които Анкара смята за терористични организации. Силите за защита на народа обаче са съюзници на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия. Турция отдавна критикува САЩ за подкрепата им СЗН и призовава Вашингтон да вземе обратно оръжията, предоставени на групировката.

БТА

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback