IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
17:23 | 29 ноември 2014
Обновен: 05:30 | 21 април 2024

Шойбле: ЕС трябва да има право на вето върху националните бюджети

ЕК може да глоби Франция с до 4,2 милиарда евро за неспазване на фискалната дисциплина

По материала работи: manager
Шойбле: ЕС трябва да има право на вето върху националните бюджети

Европейската комисия трябва да има право на вето върху националните бюджети, ако те нарушават фискалните правила на съюза, заяви в петък германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от Reuters.

Коментарът е направен на фона на напрежението между Берлин, който настоява са фискална дисциплина и френското правителство, което си позволява сериозен бюджетен дефицит от няколко години.

„След като не всички в ЕС са осъзнали напълно, че има смисъл правилата да се спазват, аз подкрепям идеята новият икономически комисар да получи правото да налага вето върху несъразмерните проектобюджети в ЕС”, заяви Шойбле в реч в Берлин, без да назовава имена на конкретни страни.

Препоръките на Европейската комисия за размера на националните бюджети трябва да са задължителни, допълва Шойбле, коментирайки, че еврозоната трябва да покаже, че е обединена в своята решимост да подобри фискалното си управление.

Европейската комисия оценява националните проектобюджети на страните от еврозоната според правомощията, които й бяха предоставени миналата година, за да гарантира, че те са в съответствие с европейските договори.

В петък Комисията отложи до март своите оценки, за това дали бюджетите на Франция, Италия и Белгия нарушават европейските правила, посочвайки, че за да вземе решение й е необходима повече информация.

Франция ядоса Комисията и партньорите си от еврозоната, защото, въпреки че през юни 2013 европейските финансови министри й дадоха две допълнителни години, за да понижи бюджетния си дефицит под границата от 3% от брутния си вътрешен продукт, Париж заяви, че няма да спази крайния срок през 2015 и ще изпълни задълженията си чак през 2017.

Ако комисията реши, че Париж не е предприел мерки, за да изпълни заложените от министрите цели, Франция може да бъде глобена с до 4,2 милиарда евро.

bgonair.bg

Коментари

Новини Варна