IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
17:27 | 29 ноември 2014
Обновен: 14:49 | 27 март 2024

Денис Гартмън: Петролът ще поевтинее чувствително от сегашните нива

Цената трябва да падне до 50 или 55 долара за барел, преди производителите в САЩ да ограничат добива

По материала работи: manager
Денис Гартмън: Петролът ще поевтинее чувствително от сегашните нива

Цената на петрола ще продължи да пада, но неочаквайте добивът на шистов петрол в Съединените щати скоро да се забави, отбелязва инвеститорът Денис Гартмън в коментар за CNBC.

Цената на Американския лек суров петрол в петък се срина, след като страните от ОПЕК решиха да не намаляват производствените си квоти, за да се опитат да ограничат обезценяването на суровината.

„Фактът, че ОПЕК се разпадна по всички линии и сега е един нефункциониращ картел прави обезценяването на петрола още по-сигурно. Мисля, че цената ще се понижи още чувствително, преди всичко това да свърши”, коментира Гартмън, издател и редактор на The Gartman Letter.

В петък цената на Американския лек суров петрол се понижи с 10,2% до 66,15 долара за барел – най-ниското ниво от септември 2009.

Брент, който се добива в Северно море, също изгуби 10,2% до 70,45 долара за барел – най-ниската цена от юли 2010.

Въпреки че падащите цени на петрола не са добра новина за производителите в Северна Дакота и Тексас, те „без съмнение са чудесна новина” за американските потребители, допълва той.

Според него ще мине доста време преди производството на петрол в САЩ да бъде ограничено.

Цената трябва да падне до 50 или 55 долара за барел, преди производителите в САЩ да ограничат добива, коментира Гартмън.

По добив „скоро ще задминем Саудитска Арабия. Това е нещо, което ще се случи. То е факт”, допълва той.

Междувременно късно в петък руската рубла се обезцени до рекордни спрямо щатския долар нива, съобщава Reuters.

От началото на годината руската валута, която в петък вечерта се срина до 50 рубли за долар, е изгубила една трета от стойността си.

Като причина анализаторите изтъкват санкциите срещу политиката на Кремъл спрямо Украйна и падащите цени на петрола, които се отразяват негативно на отслабващата руска икономика.

bgonair.bg

Коментари

Новини Варна