IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
09:44 | 30 ноември 2014
Обновен: 16:26 | 27 март 2024

Швейцарците гласуват за ограничаване на имиграцията

Референдум решава за задължително съхраняване на държавните златни резерви в страната и за премахване на данъчните привилегии за чужденци

По материала работи: Лиляна Трънкова
Швейцарците гласуват за ограничаване на имиграцията

Швейцарците гласуват в събота и неделя на три референдума - за въвеждане на допълнителни, стриктни ограничения на имиграцията, за задължително съхраняване на държавните златни резерви в страната и за премахване на данъчните привилегии за чужденци. Според последните проучвания на общественото мнение обаче и трите предложения няма да бъдат одобрени, предаде Ройтерс.
Инициативите бяха подложени на допитване, след като събраха необходимите 100 000 подписа. За да бъде приета, всяка от тях трябва да получи не само мнозинство от гласовете, но и да бъде подкрепена в повечето кантони.
Първата инициатива - за още по-сериозно ограничаване на имиграцията, е предложена от екологичната група Екопоп. Тя предвижда таван на броя на имигрантите от едва 0,2 процента от населението, или до едва 16 000 души годишно. Аргументацията е, че липсата на жизнено пространство оказва прекалено голям натиск върху природата, по-конкретно върху земята и ресурсите.
Поддръжниците на тази инициатива твърдят, че Швейцария е пренаселена и хората са недоволни от поскъпването на наемите и претъпкания обществен транспорт.
Според противниците, сред които и правителството, обаче тази идея би имала катастрофални последици за швейцарската икономика, която е силно зависима от чуждестранни работници.
Последното проучване на общественото мнение обрича инициативата на провал. Според сондажа тя има подкрепата на 39 процента от швейцарците, при 56 процента против, а 5 процента не са решили как ще гласуват.
Вторият въпрос, по който швейцарците ще се произнесат, е за златните резерви на страната. Инициативата на дясната Швейцарска народната партия (Демократичен съюз на центъра), която има най-много депутати в парламента, има три главни цели: централната банка да получи забрана да продава резервите си от злато, да върне в страната всички свои валутни резерви, които са в чужбина, и да бъде задължена да държи най-малко 20 процента от своите активи в злато.
Ако предложението мине, Швейцарската национална банка ще бъде принудена да купи около 1500 тона злато през следващите 5 години, за да увеличи дела на активите си в злато до 20 процента от сегашните под 8 процента, сочат изчисления на анализатори.
Според последното надеждно проучване на общественото мнение обаче инициативата ще се провали, тъй като има подкрепата на 38 процента, при 47 процента против, а 15 процента не са решили.
Третата инициатива, на Социалдемократическата партия на Швейцария, е за премахване на данъчните привилегии за чужденци. Ако мине, тя ще засегне предимно богаташи от други държави, които се установяват в алпийската страна, за да намалят данъчното си бреме.
Предложението предвижда премахване на системата за данъчно облагане на чужденците, които нямат доходи в Швейцария, според жизнените им разходи. Идеята е вместо това данъчната ставка да бъде определяна въз основа на активите на тези хора.
Ако инициативата мине, това ще е поредният удар по статута на Швейцария на данъчно убежище, отбелязва Ройтерс. Според последното проучване на общественото мнение и това предложение няма да бъде одобрено, макар че има по-големи шансове от другите две. 42 процента от анкетираните подкрепят инициативата, 46 процента са против, а 12 процента не са решили как ще гласуват.

 

Коментари

Новини Варна