IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:52 | 30 ноември 2014
Обновен: 04:05 | 18 април 2024

Приемането на Украйна в НАТО не стои на дневен ред

Германският външен министър: В центъра сме на опасен конфликт

По материала работи: Лиляна Трънкова
снимка БТА

Всички дискусии за членството на Украйна в НАТО са преждевременни към настоящия момент, каза днес германският
външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю, цитирано от ДПА и ТАСС.
"Членството на Украйна в НАТО не е на дневен ред, доколкото аз съм запознат", каза той пред немската обществена телевизия Цет Де Еф.
"Най-малкото не виждам Украйна по пътя за НАТО", добави той, като изрази мнение, че продължаващият конфликт с проруските сепаратисти може да накара украинските лидери да се заинтересуват от военната и политическата подкрепа, която би донесло членството в алианса.
Щайнмайер заключи, че "дипломатическата отговорност", която носи, изисква от него да не подклажда допълнително надежди за членство на Украйна в НАТО, на което Русия се противопоставя.
Германският министър препоръча да се подхожда към този въпрос реалистично, тъй като "сме в центъра на опасен конфликт". По думите му за провокирането на конфликт може да са достатъчни 14 дни, но за намирането на изход от него може да са необходими 14 години.
Украинският президент Петро Порошенко е заявявал, че се надява някой ден в Украйна да има референдум за влизане в НАТО. (БТА)

 

 

Коментари

Новини Варна