IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
19:38 | 30 ноември 2014
Обновен: 05:44 | 21 април 2024

Швейцарците казаха "не" и на трите въпроса в референдума

Изборният ден приключи още в 12 часа, тъй като повечето имащи право на глас вече бяха гласували предварително

По материала работи: manager
Швейцарците казаха "не" и на трите въпроса в референдума

Швейцарските гласоподаватели отхвърлиха и трите предложения в проведения днес референдум - за намаляване броя на имигрантите, централната банка на страната да държи 1/5 от резервите им в злато в рамките на 5 години и спиране на данъчните облекчения за чужденци, предадоха световните информационни агенции.

 

Изборният ден приключи още в 12 часа, тъй като повечето имащи право на глас вече бяха гласували предварително и първите резултати се очакваха почти веднага след затварянето на урните.

 

Предложението за ограничаване на имигрантите на организацията "Екопоп", обосновавано с екологични причини, срещна силното неодобрение на правителството и всички големи партии. Според някои социологическите агенции обаче идеята им имаше шанс за успех. Те настояваха броят на имигрантите да се намали от 80 000 на 16 000, което обаче би създало напрежение между Берн и ЕС.

 

Инициаторите уточняват, че нямат против националността на имигрантите, а само техния брой, който според тях е застрашителен и ще се отрази пагубно на околната среда чрез презастрояването. Ако днес населението в страната е около 8 млн. души, то през 2025 година по техни данни ще нарасне до 13 млн. души.

 

Резултатите показват, че около 74% от гласувалите в 26-те избирателни района (кантони) са отхвърлили това искане.

 

На втория въпрос - за златото, с "не" са отговорили 60%, 76%са гласували "за" запазване на данъчните привилегии за чужденци.

 

Според законите в страната, за провеждане на референдум са достатъчни 100 000 подписа.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна