IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
20:39 | 30 ноември 2014
Обновен: 05:43 | 18 април 2024

Европа усеща болката от санкциите срещу Русия

Връща ли се бумерангът от Москва към Брюксел?

По материала работи: manager
Европа усеща болката от санкциите срещу Русия

На технологично изложение в Москва през миналия месец шефовете на европейски компании се изправиха пред новата реалност в правенето на бизнес в Русия след поредицата от санкции, наложени от Запада заради случващото се в Украйна. Броят на представените компании е двойно по-малък в сравнение с миналата година, отбелязва сп. “Нюзуик”. 

 

“Ефектът върху бизнеса не би могъл да бъде по-явен. По-малко щандове, по-малко компании”, посочва Марк Бултинк, търговски директор на белгийски производител на дигитални екрани. Фирмата му “Барко” вече усеща негативите от политическите решения в Брюксел. 

 

Компанията е загубила един от най-важните си клиенти, а именно най-големата корабостроителница в Русия, която беше поставена в черния списък на Европейския съюз и Съединените щати. Така основният приток на пари за белгийците рязко секва.

 

Този пример ясно показва, че санкциите удрят и по европейските компании, а към момента европейската икономика трудно може да си позволи подобни сътресения. Брюксел и Вашингтон обаче продължават да налагат санкции в отговор на подкрепата, която Москва оказва на сепаратистите в Украйна. 

 

Какво говорят цифрите? След последната вълна санкции през юли, износът от страни от Европейския съюз към Русия е паднал с 19% до 7.9 милиарда евро – това е понижение с цели 2 милиарда евро. Спадът в сравнение със същия период от миналата година е почти равносилен – 18 на сто.

 

Сривът до голяма степен се дължи на забраната за внос на храни от ЕС, която Русия наложи в отговор на санкциите. Но и вносът на други стоки не процъфтява. Големите играчи Германия и Италия са сред най-големите губещи. 

 

За износ на повечето стоки за Русия се изисква специално разрешително, чието издаване може да отнеме месеци. А в света на бизнеса това е ужасно много време. Адмистративният товар е наистина сериозен. Само в Белгия заявленията за разрешителни са скочили с 40 на сто за последните седмици. 

 

Повечето държави наемат допълнителна работна ръка за справяне с наплива. Но в много случаи и това не е достатъчно – за част от разрешителните са необходими документи от съответното посолство в Русия и тогава закъсненията са жестоки. 

 

А за капак неизпълните договорните си отношения трябва да плащат и обезщетения. 

 

Освен това се задава и сериозна заплаха от изток. Китай е готов да се намеси решително и да използва открилата се възможност. Рискът огромна част от европейските компании “да изгорят” е съвсем реален. 

 

От Пекин дори обявиха намеренията си на среща на висока ниво в Берлин преди месец. Официално, без тайни, без агресивно поведение, но в абсолютна готовност за настаняване удобно като основен износител за Русия. 

 

Така за фирми като “Барко” остава само едно – да се надяват скоро санкциите да бъдат вдигнати.

 

ДНЕС.bg

Коментари

Новини Варна