IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
09:18 | 1 декември 2014
Обновен: 15:00 | 27 март 2024

Путин отива в Турция за развиване на икономическите връзки

Очаква се с Ердоган да обсъди и Сирия

По материала работи: Лиляна Трънкова
Путин отива в Турция за развиване на икономическите връзки

Руският президент Владимир Путин пристига днес на официално посещение в Турция. Той ще бъде посрещнат с военни почести в Анкара, съобщи БНР.
Владимир Путин заедно с турския президент Реджеп Таип Ердоган ще участват в 5-ото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия. Турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи заяви,че двете страни ще подпишат споразумение за либерализация на търговско-икономическите взаимоотношения, чиято цел е взаимният стокообмен да достигне 100 милиарда долара. В документа са застъпени облекчения в търговията, банковото дело, инвестициите и финансите, добави турският министър.
В последно време Турция все повече се очертава като предпочитан търговско-икономически партньор за Русия въпреки различията в политическите възгледи по някои въпроси. Москва и Анкара преди време премахнаха визите.
Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, който тези дни се завърна от Москва заяви, че делът на руския газ на турския пазар, който сега е 43 процента, може да се увеличи на 46 на сто. Руската компания "Росатом" строи първата турска атомна електроцентрала на стойност около 25 милиарда долара.
Владимир Путин ще разговаря с турския президент Ердоган, на когото ще гостува в новия дворец, който е обект на критики в турското общество.
Според турски източници двамата държавни глави ще обсъдят актуалните регионални и двустранни въпроси. Ще бъде обсъден и въпросът за Сирия предвид това, че Москва и Анкара имат разногласия - Турция смята, че Башар Асад трябва да падне, докато Москва подкрепя сирийския президент.
Разногласия имат и по въпроса за Украйна. Анкара не признава легитимността на референдума за присъединяването на Крим към Русия, но въпреки това руско-турските отношения се развиват в положителна посока. Като основен акцент е активизирането на търговско-икономическото сътрудничество, отбелязват анализаторите в Турция.

 

Коментари

Новини Варна