IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
11:38 | 1 декември 2014
Обновен: 05:50 | 21 април 2024

Реактор в белгийска АЕЦ спря заради пожар

Има съмнения за саботаж

По материала работи: Лиляна Трънкова
Реактор в белгийска АЕЦ спря заради пожар

Трети реактор в белгийската АЕЦ "Тианж" спря заради пожар във външен трансформатор и има съмнения за саботаж, съобщиха местните медии.
С тази авария Белгия остава с три работещи ядрени реактора от общо седем. Спирането на трети блок в "Тианж" е настъпило автоматично, след като системите са отчели запалването. Това поставя страната в още по-критично положение, тъй като и без този нов проблем Белгия е заплашена от режим на тока тази зима.
Уточнява се, че в резултат на този инцидент, настъпил вчера сутринта, не е възникнала опасност за радиационната сигурност.
Медиите представят анализа на независимия експерт Бруно Комби, според когото трансформаторите са най-уязвимото място на ядрените централи. Комби отбелязва, че наскоро във Франция в един и същи ден над пет АЕЦ прелетяха дронове, без да е ясно кой ги е управлявал и с каква цел ги е насочил към тези обекти.
Експертът изразява опасението, че Европа е изправена пред опасност, по-голяма от заплахата от повторение на нападението срещу САЩ от 11 септември 2001 година. Според него при координирано нападение с дронове срещу трансформаторите на АЕЦ, които са в откритите зони на централите, може изцяло да бъде блокирана европейската електрическа система, а оттам биха настъпили огромни последици за икономиката. Специалистът добавя, че за разлика от 2001 г., при подобно нападение не би имало 2000 жертви, но и без това резултатът би бил достатъчно тежък.
Комби пояснява, че обичайно ядрените централи разполагат с резервни части за подмяна на засегнатите елементи на трансформаторите, но не са подготвени за няколко едновременни аварии. Ако бъде предприето подобно паралелно нападение, ще бъдат необходими месеци за произвеждането, доставянето и подмяната на нови трансформаторни части, пояснява той.


/БТА/

 

Коментари

Новини Варна