IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
15:28 | 1 декември 2014
Обновен: 15:12 | 27 март 2024

Свити харчове: "Черният петък" губи чара си

Посещенията в магазините падат въпреки големите намаления

По материала работи: Лиляна Трънкова
Свити харчове: "Черният петък" губи чара си

"Черният петък“ след Деня на благодарността в САЩ, считан за начало на сезона на покупките за празниците, може би губи част от очарованието си, отбелязва CNBC.
Проучване сред потребителите, публикувано в неделя от американската Национална федерация за търговия на дребно, разкрива, че по-ранните намаления, засиленото пазаруване в интернет и подобрената икономика са изпратили по-малко купувачи в магазините за Деня на благодарността, Черния петък и последвалия ги уикенд.
Общо 133,7 млн. души са пазарували в магазините и онлайн през четирите дни - с 5,2% по-малко от миналата година, сочи проучването сред 4631 потребители.
Общите разходи за уикенда се очаква да са 50,9 млрд. долара – с 11% по-малко от миналогодишните 57,4 млрд. долара.
Изчисленията сочат още, че купувачите са похарчили средно по 380,95 долара през четирите дни, което е спад от 6,4% на годишна база.
Според анализаторите потребителите са успели да се възползват от ранните разпродажби, които много търговци обявиха значително преди Черния петък.
Разпродажбите и промоциите са повишили посещенията в магазините в Деня на благодарността с 27,3%, но са ги понижили в Черния петък с 5,6%, сочат данни на ShopperTrak.
Друго проучване разкрива значително нарастване на онлайн продажбите през тази година, което се тълкува като признак, че потребителите са предпочели да пазаруват в интернет.

 

Коментари

Новини Варна