IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
08:36 | 2 декември 2014
Обновен: 05:59 | 21 април 2024

Кремъл ще гради нов енергиен съюз с Турция

Позицията на ЕС за Южен поток не е конструктивна, каза Путин

По материала работи: Лиляна Трънкова
Кремъл ще гради нов енергиен съюз с Турция

Кремъл ще гради нов енергиен съюз с Турция, след като отношенията между Русия и Запада охладняха до равнището от времето на Студената война заради украинската криза, се казва в кореспонденция на Асошиейтед прес от Анкара.
След продължителни разговори в Анкара вчера с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, Путин обоснова оттеглянето на проекта за газопровода Южен поток с отказа на България, под натиск от Европейския съюз, да разреши преминаване на тръбата през нейна територия, пише агенция Франс прес.
"Смятаме, че позицията на Европейския съюз не е конструктивна. Вместо да подкрепи проекта, Европейската комисия издигна пречки пред него. Ако Европа не иска този газопровод, той няма да бъде построен", каза Путин на пресконференция с Ердоган след срещата им вчера в Анкара. Той дори заплаши, че доставките на руски газ за Европа могат да бъдат намалени и частот тях да бъдат пренасочени към Азия, добавя АФП.
Путин обвини Европейския съюз, че ограничава суверенните права на България, която е тежко зависима от руския газ, посочва Ройтерс. Блокирането на проекта е против икономическите интереси на Европа и й нанася щети, каза Путин, цитиран от Ройтерс.
Москва ще увеличи доставките на газ за Турция по съществуващия газопровод, а по-късно вероятно ще построи нов и ще работи с Турция за изграждане на газов център на границата с Гърция.
АП цитира Путин, че несъгласието на Европейския съюз с газопровода Южен поток - който трябваше да мине под Черно море през България към Южна Европа - не оставя на Русия друг избор освен да се откаже от тръбата, посочва АП. Това показва колко сестеснява полето за маневриране на Русия, която по-рано съперничеше с Турция за преминаване на тръбопроводи към изгодния европейски пазар.
Путин продължава да се стреми да увеличи износа на руски газ към пазарите на ЕС, заобикаляйки Украйна, и наред с това иска да демонстрира, че Москва може да намери нови партньори въпреки усилията на Запада да изолира Русия.
За турския президент Реджеп Тайип Ердоган връзките с Русия са важен инструмент за издигане на международния престиж на Турция и за стимулиране на икономиката й, посочва АП. Ако приеме руската оферта за изграждане на енергиен съюз, Ердоган ще направи рязък завой в политиката на Турция, която досега беше важен транзитен път за петролните и газовите доставки от Каспийския район към Запада, заобикалящ Русия. Съединените щати Европейският съюз оказваха силна подкрепа на износа на енергийни ресурси през Турция, за да се намали зависимостта на Европа от руския енергиен износ, отбелязва АП.

 

Коментари

Новини Варна