IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
14:46 | 2 декември 2014
Обновен: 06:04 | 21 април 2024

Франция обяви война на дизеловите двигатели

Правителството на страната въвежда мерки за борба с неекологичните автомобили

По материала работи: Лиляна Трънкова
Франция обяви война на дизеловите двигатели

Властите във Франция предприемат мерки за постепенно намаляване на количеството автомобили с дизелови двигатели, за да може да бъде подобрена екологичната ситуация в страната. Това съобщава Reuters, цитирайки премиерът на Франция Манюел Валс.
Към момента 80% от автомобилите на територията на Франция се задвижват от дизелови двигателите, което според Валс е сериозен проблем. Министър-председателят е категоричен, че властите прекалено дълго време са се отнасяли благосклонно към тези машини и е дошло време постепенно, грамотно и прагматично те да бъдат премахнати.
Премиерът допълва, че в момента правителството предприема редица мерки, които през 2015 г. съществено ще намалят данъчните преимущества, които в момента ползват дизеловите коли в сравнение с тези с бензинови двигатели.
На първо място властите ще увеличат вътрешния данък, според който от всеки купен на бензиностанция литър дизел държавата получава 2 евроцента. Правителството смята, че по този начин в хазната само през 2015 г. ще влязат 807 млн. евро. Това ще наложи увеличение на самото гориво, което съответно ще откаже част от неговите потребители. В момента литър дизел в страната струва 1.25 евро, докато литър бензин А95 – 1.41 евро.
Освен това започва разработване на система за класификации на автомобилите с най-голямо количество изхвърлени СО2. След като тя бъде въведена, местните органи за самоуправление ще имат право да отказват достъпа на такива возила в големите градове на Франция.
Също така френските власти имат намерение да разширят програмата за поощряване на отказа от старите дизелови двигатели в полза на по-екологични агрегати. По-рано министърът на енергетиката Сеголен Роаял заяви, че всички шофьори, които сменят дизеловата си кола за електромобил, ще могат да разчитат на помощ от държавата в размер до 10 000 евро.

 

Коментари

Новини Варна