IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
21:47 | 2 декември 2014
Обновен: 07:28 | 18 април 2024

”Калашников” планира да стане глобална марка, като Apple

Новата концепция за развитие на концерна предвижда сътрудничество с 50 страни

По материала работи: manager
”Калашников” планира да стане глобална марка, като Apple

 

 

Преодоляване санкциите на Запада, пълното изпълнение на държавните оръжейни поръчки и износ за 50 страни по света – това са основните тези в концепцията за развитие на концерна „Калашников”, представени във вторник в Москва.

 

Концернът е създаден през 2013 г., обединявайки заводите „Ижмаш” и „Ижмех” - съдружие на най-крупните държавни предприятия в оръжейни отрасъл на Русия. Продукцията на „Калашников” се доставя в повече от 30 страни по света, сред които Великобритания, Германия, Норвегия и други развити държави. В Русия концернът заема 95% от пазара за огнестрелно оръжие.

 

В скорошните планове присъства и разширяване на сътрудничеството с перспективния Азиатко-тихоокеански регион: неотдавна „Калашников” сключи договор с Индонезия за доставка на маркетингова партида автомати.

 

Червено и черно

 

Във вторник „Калашников” представи новия си бранд и концепцията си за развитие до 2020 г. По-рано представители на концерна заявиха, че „конкуренцията със световните лидери в оръжейната индустрия е невъзможна без силен и познат бранд”.

 

Графичното изображение на концерна в момента представлява квадратно лого в червено и черно в знак на уважение към Република Удмуртия, където са базирани предприятията „Калашников”.

 

„Това е обединение на двете „К” – „Калашников” и „Концерн”. Двата цвята отразяват цвета на флага на Удмуртия – черния и червения”, поясни за журналисти директорът на „Ростех” Сергей Чемезов.

 

Погледът към Apple

 

Преди това в структурата на концерна имаше няколко продуктови марки, които не бяха обединени помежду си. Новият бранд на оръжейния холдинг ще бъде финансиран за собствена сметка oт „Калашников”. Концернът планира да развива и трите си производствени линии – известният автомат Калашников, ловджийската пушка Baikal и спортната Izhmekh, като акцентира специално върху важността на олимпийското движение в страната.

 

„Калашников” смята за основни преки конкуренти на световния оръжеен пазар Steyr Mannliher (Австрия), Beretta (Италия), Colt (САЩ), Remington (САЩ). При това Чемезов отбелязва, че концернът има големи планове да изведе бранда до разпознаваемост до нивата на американския високотехнологичен гигант Apple.

 

„Самата марка е материален обект за всяка значима компания, но 100 млрд. долара и Apple са все още висока летва за нас. Надявам се, че „Калашников” ще бъде също толкова разпознаваем и ценен. Това е възможност да разширим продажбите си на чуждестранните пазари. Всички те (Mannliher, Colt, Remington) имат своите марки. Ние бихме искали също да имаме своя марка, за да може всеки купувач да разбере, че „Сайга” е произведен от „Калашников”, каза директорът на „Ростех”.

 

За да повишим разпознаваемостта на марката, „Калашников” планира да пусне също така линия облекла и други аксесоари.

 

Прескачане на санкциите

 

През януари тази година „Калашников” подписа споразумение със САЩ и Канада, според което ежегодно трябва да доставя от 80 до 200 хил. единици оръжие. Компанията Russian Weapon Company (RWC) получи ексклузивното право за  пет години да доставя на САЩ и Канада спортно ловно оръжие от марките Izhmash и Baikal на „Калашников”. Според договора концернът трябва да осъществява сервизно и гаранционно обслужване за продуктите си.

 

През юли обаче Вашингтон въведе санкции по отношение на редица руски отбранителни и суровинни компании, в които попада и „Калашников”, затова реализацията на договора остана неопределена. „Днес практически затвориха онази празнина, която се образува след въвеждането на санкциите. Успяхме да осигурим изпълнение на държавните поръчки и задълженията”, каза Чемезов.

 

„Да, трудно ни е, загубихме американския пазар, защото по-голямата част от ловджийката продукция се продаваше в Америка”, призна той.

 

На свой ред, генералният директор на „Калашников” Алексей Криворучко съобщи за РИА Новости, че подписаният през януари тази година договор със САЩ и Канада е спрян: „В рамките на този договор засега не е доставено нито едно оръжие”.

 

От друга страна „Калашников” продължава да изгражда отношенията си с други страни, за сметка на които се и преодолява празнината в продажбите.

 

Петдесет страни на опашка

 

Новата концепция за развитие на концерна „Калашников” до 2020 г. предвижда сътрудничество в рамките на военната продукция с 50 страни, при това днес концернът доставя огнестрелно оръжие в над 30 страни.

 

‘Ако говорим за военна продукция, то ние сме определили 50 приоритетни страни”, каза Криворучко.

 

Преговорите се водят не само за доставката на оръжие, но и за създаването на съвместни предприятия. Продължават дискусии с Индия за създаване на предприятия, има надежда, че този въпрос ще се реши съвсем скоро, а също така се уговаря и пробив в Африка и Латинска Америка.

 

До края на текущата година концернът планира да достави на поръчителите си около 140 хил. единици огнестрелно оръжие, което превишава двойно показателите от миналата година. След като вложи 4,5 млрд. рубли за модернизация, към 2020 г. „Калашников” планира да увеличи обемите на производство два пъти.

 

Перспективното оръжие, защитено от пиратски копия

 

На база новия автомат Калашников АК-12 се планира още създаване на цяла линия нови оръжия. Акцентът тук е върху унифицирането на продукцията.

 

Новият вид известен автомат Калашников АК-12, който днес заедно с автомата на „Дьогтярев” АЕК-971 е подложен на държавни тестове и претендира да стане част от бoйната екипировка на руската армия „Ратник” и ще бъде защитен от пиратски копия.

 

„Имаме един отговор – пускаме новия автомат АК-12. Само ние ще произвеждаме този автомат”, заяви директорът на концерна.

 

Най-новите и перспективни образци на своя арсенал „Калашников” смята да представи на Министерството на отбраната на Русия в началото на следващата година. По думите на  Криворучко в момента тече работа по  над 30 „мащабни проекти” по различни видове огнестрелно оръжие, включително снайперистки винтовки, малокалибрени пистолети и други видове оръжия.

 

ФБР.bg

 

Коментари

Новини Варна