IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
09:41 | 5 декември 2014
Обновен: 06:44 | 21 април 2024

Републиканците гласуват символично срещу Обама

Републиканците в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ приеха в четвъртък мярка

По материала работи: Юлиян Атанасов
Републиканците гласуват символично срещу Обама


Републиканците в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ приеха в четвъртък мярка, която би трябвало да спре плана за узаконяване на имигрантите без документи в САЩ, предвидено от президента Барак Обама, съобщава БГНЕС.
Вотът на този етап няма да има последици, но символизира съпротивата на републиканците срещу президента от демократите.
Долната камара прие с 219 гласа срещу 197, законопроект от четири страници, който забранява на администрацията на САЩ да дава отсрочка на депортирането или разрешения за работа на незаконно пребиваващи чужденци в Съединените щати.
Сенатът, в който до края на годината мнозинството е на демократите, няма да гласува текста, заяви лидерът на мнозинството на Демократическата партия Хари Рийд. Белият дом заплаши, че ще наложи вето на законопроекта, каквото и да се случи.
В тържествена реч на 20 ноември президентът на САЩ обяви серия от мерки, които могат да позволят на около и пет милиона нелегални имигранти да работят законно в продължение на три години, без да бъдат заплашени от депортиране.
"При разрешаване на престоя на абсолютно безпрецедентен брой чужденци, президентът Обама определено е надхвърлил разрешеното му от Конституцията", обвини го представител на републиканците в четвъртък. От обявяването на плана, републиканците го обвиняват в злоупотреба с власт и сравняват американския президент с монарх, който е над Конгреса.
Но демократите, които категорично подкрепят президентската инициатива, оправдават указите на президента с препятствията, които поставят републиканците под натиска на фракцията на крайната им десница "Чаено парти" (Tea Party) срещу всяка реформа на имиграционната система. Консерваторите смятат, че приоритет трябва да бъде укрепването на границата с Мексико, а не "амнистирането" на милиони хора, които са нарушили имиграционните закони.
"Републиканците искат да изгонят стотици хиляди млади имигранти без документи, които познават само една страна - САЩ", каза Нанси Пелоси, която е лидер на малцинството на демократите в долната камара.

Коментари

Новини Варна