IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:09 | 6 декември 2014
Обновен: 11:55 | 18 април 2024

Италия заменя руския газ с африкански

Само ден след изявлението на руския президент Владимир Путин, че Русия спира проекта „Южен поток", Ренци отпътува за Алжир

По материала работи: manager
Италия заменя руския газ с африкански

Италианският премиер Матео Ренци изрази пред алжирския си колега желание за сътрудничество за преодоляване на зависимостта от руските газови доставки, предадоха информационните агенции.

 

Само ден след изявлението на руския президент Владимир Путин, че Русия спира проекта „Южен поток", Ренци отпътува за Алжир, където се срещна с премиера на страната  Абделмалек Селал и с президента Абделазис Бутефлика .

 

„Занапред енергийния въпрос все повече ще се развива по направлението север-юг, затова  отношенията с Африка ще имат важна роля", коментира италианският премиер, цитиран от  Financial Times.

 

Преориентирането към Африка се превръща в основна част от външната политика на Италия. Промяната е предизвикана от желанието за диверсификация на източниците на енергийни ресурси.

 

Италия задоволява с внос 90% от потреблението на газ, като 46% от доставките идват от Русия, а останалата част - от Северна Африка, Северна Европа и Катар.

 

За италианския политически елит диверсификацията е особено важна на фона на напрежението между Русия и ЕС.

 

Преориентацията на Италия по отношение на енергийните доставки се извършва при взаимодействие между премиера и най-голямата енерегийна компания в страната - Eni, която доскоро беше партньор на руската „Газпром" при разработването на „Южен поток".

 

През последните години Eni активно участва в проекти за разработване на находища в Африка, особено след проблемите с руските газови доставки през периода 2006-2000 г.

News.bg

Коментари

Новини Варна