IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
13:03 | 6 декември 2014
Обновен: 12:03 | 18 април 2024

Губим над 3 млрд. евро от спирането на Южен поток

Проговори и шефът на "Газпром" Алексей Милер

По материала работи: Борис Проданов
Губим над 3 млрд. евро от спирането на Южен поток

Шефът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че руският газов гигант не губи от спирането на "Южен поток". България обаче губи над 3 млрд. евро инвестиции, каза той. България губи от спирането на "Южен поток" инвестиции и приходите от транзита на 18 млрд. куб. м. газ годишно.
Въпросът за спирането на газопровода "Южен поток" е напълно затворен, допълни той, цитиран от световните агенции. "Ако говорим за България, ситуацията за страната без съмнение не е лесна. Защо? На първо място тя не само губи печалби, но и понася преки загуби. В България няма да бъдат инвестирани около 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени 6000 работни места", изтъкна Милер.


Той подчерта, че България е изгубила статута си на транзитна държава, а в момента през територията й преминават транзитно 18 млрд. куб. м. газ за Турция, Македония и Гърция.


"След реализацията на проекта за морски газопровод към Турция, тези пари ще преминават през Турция, а не през България", каза още ръководителят на Газпром.


Според него ролята на Украйна като транзитна страна на газ ще се сведе до нула при наличието на „Северен поток” и газопровод през Турция.
"Газпром" няма да претърпи никакви загуби от спирането на проекта "Южен поток", заяви още Алексей Милер. Той изрази съжаление от спирането на проекта, но заяви, че компанията е натрупала опит с извършеното досега.
На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Турция, че "в настоящите условия Русия няма да осъществява проекта "Южен поток". Той упрекна България, че не е дала разрешение за строителството на газопровода. Българските власти все още имат надежда, че проектът може да бъде осъществен. Преди дни руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че решението за спиране на строителството на “Южен поток“ е окончателно.


В началото на юни 2014 г. ЕК започна наказателна процедура срещу България заради неспазване на европейското законодателство. В средата на август с.г. България замрази всички дейности по "Южен поток".
Вчера стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се е запознал с пълната документация по "Южен поток", от което е станало ясно, че не е подписан дългосрочен договор за транзит на газ. Към момента няма и завършен финансов модел по проекта.


Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждане на газопровода на българска територия.


След разпореждане на Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова е възложила събирането на всички договори и споразумения по проекта за газопровода. Документите са й били предоставени от Българския енергиен холдинг и от дружеството „Южен поток България“.

Коментари

Новини Варна