IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
21:19 | 6 декември 2014
Обновен: 07:07 | 21 април 2024

Оланд неочаквано кацна в Москва. Иска мир от Путин

Западът и Русия не трябва да бъдат разделяни от нови стени, каза френският президент.

По материала работи: Деян Михайлов
Оланд неочаквано кацна в Москва. Иска мир от Путин

Ние сме за незабавно прекратяване на огъня в Украйна.

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата в Москва с френския си колега Франсоа Оланд. Той призова да бъдат снети “елементите на блокада на Донецк и Луганск”.

Оланд неочаквано кацна в Москва на път от Казахстан за Франция. Преговорите, които двамата държавни глави нарекоха “кратка среща”, се състояха на правителственото летище “Внуково-2” и продължиха почти 2 часа.

Путин заяви пред журналисти след срещата, че не всички договорености от Минск се спазват, но подчерта, че в момента ситуацията е такава, че позволява подобряване.

Руският държавен глава изразил надежда, че скоро ще бъде взето окончателно решение за прекратяване на огъня и че ще бъдат предприети мерки за обмен на пленници.

По отношение на доставката на корабите “Мистрал”, за които се предполагаше, че са били основна цел на посещението на Оланд, Путин посочи, че темата не е била обсъждана, но че Русия се надява Франция да изпълни договора.

Западът и Русия не трябва да бъдат разделяни от нови стени, каза на свой ред Оланд. В един момент трябва да преодолеем различията и да намерим решение, посочи той.

В Казахстан по-рано Оланд каза, че той, Путин, украинският президент Петро Порошенко и германският канцлер Ангела Меркел трябва заедно “да започнат процес за намаляване на напрежението”, припомня Ройтерс.

Коментари

Новини Варна