IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
21:43 | 7 декември 2014
Обновен: 07:16 | 21 април 2024

Меркел е "за" оставането на данък "солидарност"

Налогът цели повишаване на стандарта в бивша Източна Германия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Меркел е "за" оставането на данък "солидарност"

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли възможността т. нар. данък солидарност, въведен след обединението, да бъде изоставен след изтичането действието му през 2019 година, предаде Ройтерс, цитирани от dnes.bg. Налогът в размер 5,5 процента, който носи на федералния бюджет над 15 млрд. евро годишно, първоначално бе въведен като кратковременна мярка, за да се помогне за повишаване на жизнения стандарт в бившата Източна Германия. Срокът на действието му обаче многократно бе удължаван въпреки съпротивата на някои политици, според които той вече не е необходим.  Разходи, свързани с обединението, със сигурност ще има и след 2019 година, посочи Меркел преди среща за обсъждане на дългосрочните финансови отношения между федералното правителство и 16-е германски провинции, която ще се проведе по-късно тази седмица.
Канцлерът посочи, че приходите от данъка трябва да се насочват не само към бившите източногермански провинции, но и към западни региони с икономически затруднения. Партньорите на Германия от еврозоната непрекъснато я призовават да намали данъците и да увеличи държавните разходи, за да стимулира икономическия растеж, припомня Ройтерс.
Финансовият министър Волфганг Шойбле обаче устоява на натиска и държи да запази приходите от данък "солидарност", които се вливат пряко във федералния бюджет. Провинциите пък настояват за промени в събирането на налога, така че част от парите да останат за тях.

 

Коментари

Новини Варна