IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
17:51 | 8 декември 2014
Обновен: 02:57 | 24 април 2024

Само 5 страни от еврозоната са с изрядни бюджети

Германия, Ирландия, Люксембург, Холандия и Словакия отговарят на изискванията

По материала работи: Борис Проданов
Само 5 страни от еврозоната са с изрядни бюджети

Само пет от 18-те страни членки на еврозоната са привели бюджетите си с пълно съответствие с Пакта за стабилност и растеж, обяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум по време на срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел.


"Ние можем да приветстваме факта, че бюджетите на пет страни от еврозоната - Германия, Ирландия, Люксембург, Холандия и Словакия отговарят на изискванията на Пакта за растеж и стабилност", заяви той. Бюджетите на още четири страни - Словения, Латвия, Естония и Финландия са "близо до добрите показатели".


На други седем страни - Франция, Италия, Испания, Португалия, Белгия, Австрия и Малта е препоръчително да предприемат допълнителни строги мерки за икономии, за да постигнат договореното с Европейската комисия намаляване на бюджетния дефицит през следващата година. Колко ефективни са тези мерки ще бъде оценено от Еврогрупата на следващата среща през март.


Ситуацията с най-закъсалите държави от еврозоната - Гърция и Кипър в рамките на международното антикризисна програма не беше обсъдена днес. Министрите подчертаха само, че "Атина и Никозия продължават да отбелязват напредък по изпълнението на своите програми".


ТАСС

Коментари

Новини Варна