IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:00 | 10 декември 2014
Обновен: 08:31 | 21 април 2024

Медиците, борещи се с ебола, са личност на годината

Отличието им бе присъдено от сп. "Тайм"

По материала работи: Златина Добрева
Медиците, борещи се с ебола, са личност на годината

Лекарите, медицинските сестри и всички останали, които се борят с епидемията от ебола в Западна Африка, са избрани от американското списание "Тайм" за личност на годината, предаде Франс прес.
"Те поемаха рискове, но упорстваха, жертваха себе си и спасяваха живота на пациентите", коментира решението на сайта на изданието главната редакторка Нанси Гибс.
В продължение на десетилетия ебола преследва африканските селища като някое митично чудовище. Но през 2014 г. Африка става огнище на болестта, която се превръща в епидемия. Тръгва от Либерия, Гвинея, Сиера Леоне, за да стигне до Нигерия, Мали, Испания, Германия и САЩ, пише сп. „Тайм“.
Всеки, който се изправя срещу болестта, за да се бори с нея, се сблъсква с риска да се разболее. За това се иска сърце на герой.
„Когато ги попиташ какво ги мотивира да са там, някои говорят за Господ, други за държавата си, трети просто обичат да горят в огъня“, пише „Тайм“ и цитира сестра от Либерия, която пита, ако американци идват да ни помагат, защо аз да не мога да помогна също.
Миналата година списанието присъди отличието на папа Франциск, припомнят АФП и dnes.bg.

Коментари

Новини Варна