IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
11:28 | 11 декември 2014
Обновен: 16:00 | 18 април 2024

Джихадисти убили над 5000 души през ноември

Четирите най-тежко засегнати страни са Ирак, Нигерия, Афганистан и Сирия

По материала работи: Златина Добрева
Джихадисти убили над 5000 души през ноември

Над 5000 души са били убити по целия свят през ноември в резултат на насилието на джихадисти, показва проучване по въпроса на Би Би Си. Четирите най-тежко засегнати страни са Ирак, Нигерия, Афганистан и Сирия, където са 80% от фаталните случаи.
Проучването на Би Би Си е било координирано с Международния център за изучаване на радикализацията /ICSR/ и показва, че за месец за извършени 664 нападения в 14 страни. Средно на всеки час през миналия месец са загивали по седем души в резултат на насилие, свързано с "Ал Кайда", нейните разклонения и групировките със сходна идеология. Проучването констатира 22 нападения на ден със средно 168 жертви. Радикалните джихадисти от "Ислямска държава" са отговорни за смъртта на над 2000 души. От общо убити 5042 души, мнозинството – 2079 – са били цивилни граждани. Военният персонал е дал 1 723 жертви. Близо 1000 джихадисти са загинали по време на атаките.
Ирак се е превърнал в най-смъртоносната държава, доколкото на негова територия са паднали 1/3 от жертвите и са извършени най-много нападения. На второ място в мрачната статистика е Нигерия, където основна вина за смъртта носи движението Боко Харам. Убийствата, извършени от талибаните, поставят Афганистан на трето място.
Проучването беше проведено от BBC World Service и ICSR, който е неправителствен мозъчен тръст, базиран в лондонския Кралски колеж. Директорът на ICRS Питър Нойман е на мнение, че джихадистите и Ал Каида вече не са едно и също нещо. 60% от убийствата, извършени от джихадисти, са дело на екстремисти от групировки, които нямат официално никаква връзка с "Ал Кайда". Най-смъртоносната единична атака през ноември беше бомбеният атентат в джамия в нигерийския град Кано, при която загинаха 120 души. Атентатите са причина за основния брой жертви, но хората загиват също така при употреба на огнестрелно оръжие или обезглавяване, пише БГНЕС.

Коментари

Новини Варна