IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
08:35 | 13 декември 2014
Обновен: 21:28 | 18 април 2024

US Конгресът одобри $557 млрд. за отбрана

По материала работи: Златина Добрева
US Конгресът одобри $557 млрд. за отбрана

Конгресът на САЩ одобри годишен законопроект за политиката на отбраната, който разрешава американско обучение на иракски и сирийски сили, воюващи с Ислямска държава и определя общи разходи за отбрана 577 милиарда долара, включително 64 милиарда за войни в чужбина, предаде Ройтерс.
Сенатът одобри законопроекта и го изпрати на президента Барак Обама за подпис. Камарата на представителите гласува миналата седмица текста, който определя политиката на отбраната и одобрява разходите за 2015 финансова година, която започна на 1 октомври.
Законопроектът одобри базисен бюджет на Пентагона от 496 милиарда долара в съответствие с искането на Обама, плюс близо 64 милиарда долара за конфликти в чужбина, включително войната в Афганистан. Той също така одобри 17,9 милиарда долара за работата на министерството на енергетиката по ядрените оръжия.
Oфициално одобрeн e и плана на Пентагона да провери, обучи и екипира умерени сирийски опозиционни военни сили, които да воюват срещу Ислямска държава, да защитават сирийския народ и да създават условия за прекратяване на гражданската война в Сирия чрез преговори.
Одобрена бе и американската военна програма за обучаване и подпомагане на иракските кюрдски сили, воюващи срещу екстремистите от "Ислямска държава".

Коментари

Новини Варна