IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
18:29 | 13 декември 2014
Обновен: 21:34 | 18 април 2024

Ноам Чомски: Америка е расистка държава

В интервю за GRITtv, Чомски сподели възгледите си за проблемите в Ирак, Сирия, Китай и САЩ.

По материала работи: manager
Ноам Чомски: Америка е расистка държава

Известният американски лингвист, философ и политически активист – професор Ноам Чомски – каза, че няма да е никак лесно протестите във Фъргюсън успешно да прераснат в антирасистко движение за социална справедливост, предвид че основоположните принципи на американската държава са робство и изтребление на туземното население.

 

В интервю за GRITtv, Чомски сподели възгледите си за проблемите в Ирак, Сирия, Китай и САЩ.

 

„Случващото се във Фъргюсън е доказателство за това колко малко са се развили расовите взаимоотношения в САЩ от края на Гражданската война насам“, каза той. „Това е един много расистки народ“.

 

Чомски е на мнение, че промените в американската конституция са били направени с цел освобождаване на поробените афроамериканци и те наистина били свободни за около десет години. После, казва той, но впоследствие споразуменията, сключени между Севера и Юга позволяват на бившите робовладелски щати да правят каквото си поискат.

 

„И това което стана бе, че да си чернокож стана равносилно на престъпление“, заяви Чомски. „Започнаха да хвърлят в затвора за щяло и нещяло предимно млади, чернокожи мъже, които бяха използвани за работна ръка и то много по-ефективно, отколкото по време на робството“.

 

Чомски обясни, че основната грижа на един робовладелец била да пази „капитала“ си жив. Когато определени щати получили правото да упражняват все по-голям и по-голям контрол над живота на афроамериканците, тяхна основна цел станала потушаването на протести и бунтове. И понеже афроамериканското население не можело да се бори ефективно с този контрол, то се превърнало в покорена, потъпкана работна ръка. Именно върху него бил положен и гръбнакът на американската индустриална революция в края на XIX в. и началото на XX в., твърди Чомски.

 

„И това продължи до края на Втората световна война“, каза американският философ за GRITtv. „След това афроамериканците получиха около две десетилетия време, в които да опитат да се интегрират в обществото. Чернокож работник можеше да си намери работа в автозавод, защото все пак профсъюзите все още функционираха, и дори да си купи малък имот и да изпрати децата си в колеж. С идването на 70-те обаче, а особено и през последвалите десетилетия, да си чернокож отново стана равносилно на престъпление“.

 

За много от расовите проблеми в САЩ, Чомски обвини войната срещу наркотиците, която страната води от втората половина на 60-те години на миналия век.

 

„Роналд Рейгън беше краен расист и не го криеше. Така наречената война срещу наркотиците има за цел да преследва основно чернокожи мъже, а вече все повече и повече жени и хора от латиноамерикански произход, и да им пречи всячески да се интегрират в американското общество“, твърди Чомски.

 

„Всъщност, ако погледнем назад в американската история, ще видим че първите роби идват през 1619 г. – преди половин хилядолетие. Оттогава насам е имало само 30-40 години, в които афроамериканците са имали относителна свобода – не цялостна, само частична“.

 

„Това е американската история. Да бъде преборена няма да бъде никак лесно“, подчерта Чомски.

 

Източник: Russia Today, ФБР.bg

Коментари

Новини Варна