IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
08:54 | 14 декември 2014
Обновен: 21:04 | 15 април 2024

1/3 от германците смятат, че тече "ислямизация" в страната им

Меркел подценявала проблема с имигрантите, сочи анкета

По материала работи: Лиляна Трънкова
1/3 от германците смятат, че тече "ислямизация" в страната им

Повечето германци смятат, че правителството на Ангела Меркел не обръща достатъчно внимание на безпокойството, породено от имиграцията и търсещите убежище и довело до ежеседмични протести в Дрезден. Такива са изводите от социологическо изследване, цитирано от Ройтерс.

Шейсет и пет процента от участвалите в анкета, проведена от Те Ен Ес за списание "Шпигел", чиито резултати ще бъдат публикувани днес, казват, че управляващите не гледат достатъчно сериозно на рекордно високите нива на имиграция и търсене на убежище.

Повече от една трета са на мнение, че в Германия тече процес на "ислямизация". Смята се, че в Германия, чието население е 81 милиона, живеят около 4 милиона мюсюлмани.

В Дрезден стават все по-популярни понеделнишките протестни шествия, организирани от организацията ПЕГИДА - съкращение от "Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада".

В петък канцлерът Меркел заклейми тези акции, като заяви чрез свой сътрудник, че в Германия няма място за омраза нито към мюсюлмани, нито към други религиозни или етнически общности.

Меркел осъди и палежите на сгради в Бавария, в които се предвижда да бъдат настанени хора, поискали убежище. Полицията подозира, че нападенията са дело на крайната десница.

Канцлерът защитава тезата, че Германия, чието население застарява и намалява, има нужда от работници имигранти, за да реши проблема с хроничния недостиг на квалифицирана работна ръка. Но според представители на местните власти те трудно се справят с най-големия брой търсещи убежище в Европа и с нетна имиграция, достигнала най-високите си равнище от две десетилетия.

Вътрешният министър Томас де Мезиер обвинява организаторите на шествията под лозунга ПЕГИДА, че изопачават фактите и казва, че няма риск от ислямизиране на германското общество. В Дрезден, както и в по-голямата част от източната част на Германия, нивата на имиграцията са много ниски в сравнение с други западни германски градове.

(БТА)

 

Коментари

Новини Варна