IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
21:58 | 14 декември 2014
Обновен: 09:36 | 21 април 2024

ЕС осъди полицейските действия срещу медии в Турция

Полицията арестува журналисти по подозрение за конспиративни действия срещу държавата

По материала работи: Ставри Таргов
ЕС осъди полицейските действия срещу медии в Турция

Европейският съюз остро разкритикува полицейските действия срещу представители на медиите в Турция, отбелязвайки, че са несъвместими със свободата на словото и са в разрез с европейските ценности. Позицията на ЕС е изразена в специална декларация по случая, отбелязва Reuters.

Припомняме, че полицията по-рано днес- 14 декември, арестува журналисти, телевизионни продуценти и дори полицейски началник от източната част на страната, които са считани за близки до отявления критик на президента Реджеп Ердоган и пребиваващ в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Задържаните са 24 души по подозрение за организиране на нелегална мрежа и опит да завземат контрола в държавата.

"Полицейските набези и арестите на журналисти и представители на медии в Турция, извършени днес, са несъвместими със свободата на печата, която е основополагащ принцип на демокрацията", заявяват в обща декларация шефката на европейската дипломация Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан. - "Тази операция е в разрез с европейските ценности и стандарти, към които Турция се стреми и от които иска да стане част", заявяват Могерини и Хан, цитирани от Bgonair.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна