IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
10:43 | 15 декември 2014
Обновен: 21:14 | 18 април 2024

Белгия блокирана от стачка

Протестът е срещу повишаването на данъците и възрастта за пенсиониране

По материала работи: Лиляна Трънкова
Белгия блокирана от стачка

Белгия се очаква днес да бъде блокирана изцяло от общонационална стачка. Това ще бъде кулминацията на щафетната стачка, започнала преди месец в отделните региони на страната.

Протестът е насочен срещу решенията на правителството за повишаване на данъците и възрастта за пенсиониране, както и срещу липсата на решение за облагане на богаташите.

Очаква се градският транспорт, железниците и летищата да спрат изцяло, ще бъде засегната тежко дейността на болниците и училищата, няма да работят хранителните магазини, детските градини. По призива на работещите в тежкотоварните превози вероятно подстъпите към Белгия ще бъдат блокирани с камиони. Единият от синдикатите вече призова за обявяване от утре на безсрочна стачка.

Кметът на Антверпен и председател на националистическата партия Нов фламандски алианс Барт де Вевер, който по същество е най-влиятелната фигура в сегашното управление, определи стачката като чисто политическа и обвини за нея социалистите франкофони, останали в опозиция за пръв път от десетилетия. Де Вевер отхвърли идеята за облагане на големите богатства.

Стачната вълна започна през октомври с протести на полицаите и преля в масов протест на 7 ноември в Брюксел, в който участваха над 120 000 души. Тогава се стигна до 36 ранени и 30 арестувани, а десетки автомобили бяха изгорени. Проявата бе оценена като най-тежкото подобно събитие в Белгия от 30 години насам.


/БТА/

Коментари

Новини Варна