IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:10 | 15 декември 2014
Обновен: 21:43 | 18 април 2024

САЩ са похарчили за Афганистан повече от плана "Маршал" за Европа

Войната там е струвала на американците 1 трилион долара

По материала работи: Лиляна Трънкова
САЩ са похарчили за Афганистан повече от плана "Маршал" за Европа

Войната в Афганистан е най-дългият военен конфликт, който Америка е водила зад граница, и е струвала на американските данъкоплатци до момента почти 1 трилион долара. След като тя приключи в края на този месец, ще се наложи да бъдат изхарчени още няколкостотин милиарда, са изчислили лондонският в. "Файненшъл таймс", както и независими изследователи.

Около 80 на сто от тези разходи са направени по време на президентството на Барак Обама, който рязко увеличи американското военно присъствие в тази страна, след като пое властта през 2009 г. Огромната сметка за 13-годишния военен конфликт, която така и не е показана в детайли от Белия дом, ще засили скептицизма за войната в САЩ, която според проучванията на общественото мнение американците смятат за "лоша идея".

Като се вземе предвид, че войната в Ирак вече струваше на САЩ 1,7 трилиона, според цитирано от вестника проучване сметката за афганистанския конфликт е важен фактор за ширещото се нежелание на американската общественост и на администрацията на Обама да се намесват военно в други части на света, включително и да изпращат отново войски в Ирак (за борба срещу джихадистите от Ислямска държава), пише "Файненшъл таймс".

Вестникът е изчислил, че ако числата се коригират според инфлацията, сумата, изхарчена от САЩ за възстановяването на Афганистан, е по-голяма от стойността на Плана "Маршал" за възстановяване на Западна Европа (след Втората световна война).


/БТА/

 

Коментари

Новини Варна