IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:47 | 15 декември 2014
Обновен: 09:02 | 28 март 2024

В Айова - смартфонът заменя шофьорската книжка

Приложението ще бъде безплатно за шофьорите

По материала работи: Лиляна Трънкова
В Айова - смартфонът заменя шофьорската книжка

Щатът Айова планира през 2015 г. да стане първият в САЩ, където мобилно приложение ще замени стандартната пластмасова шофьорска книжка. За неговата разработка властите ще похарчат около 20 000 долара, като водачите на автомобили ще могат да го качват напълно безплатно, съобщава CNews.

„Представете си, че вашето разрешително за управление на автомобил, се намира в телефона ви и нямате нужда от стандартния документ. Технологиите се развиват с такива темпове, че вече е напълно възможно това да се случи“, коментира директорът по департамента за транспорт на щата Пол Тромбино.

Шофьорите ще могат и както преди да използват стандартния документ, като го носят със себе си, но той няма да им бъде необходим. Новото приложение ще може да се използва не само за удостоверение при проверка на пътя, но и на контролните пунктове на летищата в щата Айова.

Самото приложение ще има висока степен на защита, като за да го използва всеки шофьор ще получава персонален код. Това ще го направи много по-трудно за фалшифициране от пластмасовия документ. Според Тромбино, въпрос на време е и другите служби и учреждения в щата да започнат са издават аналогични цифрови удостоверения.

В момента в 30 щата водачите на автомобили имат право да представят на полицаите при проверка електронна застраховка вместо стандартната, която е на лист хартия. Айова е сред тези щатове.

Коментари

Новини Варна