IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
19:16 | 15 декември 2014
Обновен: 09:50 | 21 април 2024

Заложническата драма в Сидни приключи

Полицията уби иранеца, държал хората 16 ч.

По материала работи: Борис Проданов
Заложническата драма в Сидни приключи

Заложническата драма в Сидни завърши, след като тежковъоръжени полицаи щурмуваха кафенето, в което над 16 часа иранец държеше за заложници десетки души.

 

По първоначални данни при щурма има двама загинали, като единият от тях е самият похитител. Няколко души са ранени.
Щурмът започна веднага след като шестима от заложниците избягаха от кафенето в 2.10 часа във вторник местно време. Първо от кафенето избяга мъж, а малко след това група от пет души също напусна заведението тичайки.
Сред тях имаше плачеща жена, която беше отведена от полицаите.
Малко след това органите на реда атакуваха заведението. Първоначално от мястото на заложническата криза се чуваха силни гърмежи.


След 60-минутна стрелба парамедици влязоха в кафенето, посочва ДПА. След това те излязоха от заведението с четири носилки, на които както изглежда има ранени хора, посочва агенцията.


По-късно в заведението влязоха сапьор със защитно облекло и робот за обезвреждане на бомби.
Полицията обяви край на кризата със съобщение в Туитър в 2.30 ч. след полунощ местно време.
Говорител на полицията потвърди, че "операцията е приключила", а похитителят - убит.


Похитителят е бежанец от Иран с криминално досие, съобщи австралийският вестник "Острелиън", цитиран от ДПА.
Според печатното издание 49-годишният Ман Харон Монис е пристигнал в Австралия през 1996 г. Определен е като ислямист, привлякъл вниманието на австралийската полиция, след като започнал да изпраща обидни писма до семействата на австралийски войници, загинали в Афганистан.


"Острелиън" допълва, че Монис е на свобода под гаранция и очаква процес по обвинение в съучастие в убийството на бившата му съпруга и в 40 случая на посегателство срещу нея приживе.


Ройтерс цитира източник от австралийската полиция, който също казал, че днешният похитител е пращал оскърбителни писма до роднините на убити войници. Според пожелалия анонимност източник е нямало "оперативни основания" името на похитителя да бъде държано досега в тайна.


Въоръженият мъж взе заложници в кафене на шоколадовата компания "Линд" на централния площад "Мартин" около 9,45 ч. местно време (малко след полунощ българско). На витрината на заведението се виждаха двама заложници да държат черно знаме с надпис на арабски език.
Полицията бързо отцепи площада и няколко прилежащи улици.


Площад "Мартин" е разположен в центъра на Сидни. На него се намират Централната банка на Австралия, една от най-големите търговски банки "Комънуелс" и генералните консулства на САЩ и Пакистан. Недалеч от площада е и сградата на парламента на щата Нов Южен Уелс.


Правителството отложи предвиденото за днес представяне на актуализацията на бюджета.
Австралийският премиер Тони Абът свика Комитета за национална сигурност на извънредно заседание. В специално изявление той заявява, че това е един "ужасяващ" инцидент, който е "дълбоко притеснителен".


По-рано той съобщи, че най-малко 70 австралийци се бият на страната на джихадистите в Сирия и Ирак.
Австралия е в повишена готовност за евентуални нападения от страна на радикализирани мюсюлмани, включително нейни граждани, които са се завърнали от конфликтни райони в Близкия изток.

Коментари

Новини Варна