IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
21:30 | 16 декември 2014
Обновен: 12:03 | 28 март 2024

Стари батерии от лаптопи ще осветяват домове

Технологията на IBM Research е много евтина за реализация, а това означава, че може да достигне до много повече хора

По материала работи: Юлиян Атанасов
Стари батерии от лаптопи ще осветяват домове

Проект на IBM Research – Индия, може да помогне на милиони хора да получат достъп до светлина в области от света, където електричеството е оскъдно. Технологията оползотворява старите батерии за лаптопи.
Над 50 милиона лаптопи и настолни компютри се изхвърлят в САЩ всяка година. Само в Индия пък има около 400 милиона души, които нямат достъп до електроенергия. Свързвайки тези две неща, проектът на IBM предвижда използване на стари батерии от лаптопи за захранване на LED осветление за домовете на бедните в развиващите се страни, пише GreenTech.bg.
Светът познава и други решения за осветление – на база LED, акумулаторни батерии и соларни панели. Но според IBM, новата технология е много по-евтина, а това означава, че може да достигне до много повече хора.
„Най-скъпият компонент в тези системи често е батерията”, казва Викас Чандан, изследовател в лабораторията за „смарт-енергия” и ръководител на проекта. „В този случай най-скъпата част на въпросното решение за съхранение идва от боклука”.
Изследователите събрали изхвърлени батерии от лаптопи, отворили ги и извадили отделните клетки за съхранение. Всяка клетка била тествана, а след това учените сглобили отново батериите, но само с добрите клетки. Прибавили конектори за зареждането им и раздали тези комплекти на някои потребители в Бангалор, които живеят в гетата или пък работят с тротоарни колички и им е необходимо осветление.
През периода на изпитания в продължение на три месеца акумулаторните пакети работили без проблем. Потребителите им обаче поискали „плъхо-устойчиво” окабеляване и по-ярки крушки. Сега и двата детайла ще бъдат включени в новата версия на комплектите.
Изследователите казват, че най-малко 70 на сто от всички изхвърлени компютърни батерии имат достатъчно живот, за да захранват LED крушка в продължение на година при около четири часа използване на ден. Това означава, че е налице изобилие от батерии с работещи клетки, които биха могли да служат за нещо полезно още дълго време, вместо да се трупат като е-отпадъци.
Същевременно, IBM обяви, че не планира да използва технологията като бизнес-възможност. Вместо това компанията ще осигурява тези комплекти безплатно за бедните страни, където са крайно необходими.

 

Коментари

Новини Варна