IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
20:15 | 19 декември 2014
Обновен: 20:37 | 26 февруари 2024

Хизбула съди един от ръководните си кадри заради предателство

Мохамад Шаураба е заподозрян, че е предал на Израел сведения за планирани от движението пет операции.

По материала работи: Деян Михайлов
Хизбула съди един от ръководните си кадри заради предателство

Ливанското шиитско движение Хизбула съди един от ръководните си кадри заради предателство в полза на Израел, съобщава ливанският в. "Дейли стар".

Мохамад Шаураба, ръководител на звеното за външни операции на Хизбула, е заподозрян, че е предал на Израел сведения за планирани от движението пет операции. Благодарение на тази информация Израел е осуетил тези атаки, с които Хизбула е трябвало да отмъсти за убийството на висшия си командир Имад Мугние.

Шаураба и четирима души от екипа му са били арестувани преди около месец, след като са били поставени под наблюдение за шест-седем месеца.

Движението Хизбула е започнало да изпитва реални подозрения, че има предател в неговите редици, когато българското вътрешно министерство го обвини в съпричастност в атентата в Бургас срещу израелски туристи през юли 2012 г., твърди в. "Дейли стар", като цитира неназован вътрешен източник. Според него 42-годишният Шаураба е информирал за ролята на Хизбула в атентата Израел, който на свой ред препредал това сведение на българските власти.

Не за първи път шпиони проникват в редиците на Хизбула. През 2011 г. лидерът на движението шейх Хасан Насралла съобщи, че най-малко двама негови членове са признали, че работят с ЦРУ.

Коментари

Новини Варна