IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
21:09 | 19 декември 2014
Обновен: 10:52 | 21 април 2024

Русия ще продължи да модернизира армията си

Бойните възможности на руската армия през 2014 г. са нараснали 1,3 пъти.

По материала работи: Деян Михайлов
Русия ще продължи да модернизира армията си

Военната доктрина на Русия си остава изцяло отбранителна въпреки твърденията на НАТО за завишена руска активност в Източна Украйна и покрай руските граници. Това заяви руският президент Владимир Путин, предаде Ройтерс, цитиран от Днесбг.

Путин даде тези уверения по време на среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и други ръководни кадри на руското министерство на отбраната. Руският президент и военните направиха равносметка на положението на страната в сферата на отбраната през изминалата година и на бъдещето пред руските въоръжени сили.

Путин подчерта, че през 2015 г. стратегическите ядрени сили на Русия ще получат над 50 междуконтинентални балистични ракети, предаде ТАСС.

Държавният глава увери, че Русия ще продължи напред с амбициозната си програма за модернизиране на армията, като ще отдели особено внимание на стратегическите ядрени сили, съобщи Асошиейтед прес.

Путин посочи, че стратегическите ядрени сили на Русия са важен фактор в запазването на глобалния баланс на силите и фактически изключват възможността за широкомащабна агресия срещу Русия, посочват АП и ТАСС.

Руският президент добави, че страната му ще укрепва военното си сътрудничество с държавите от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

На срещата Шойгу заяви, че бойните възможности на руската армия през 2014 г. са нараснали 1,3 пъти. За една година безпилотните самолети на армията са станали двойно повече.

През 2014 г. руските ВВС са получили над 140 самолета и 135 вертолета. Сред самолетите има 53 многоцелеви изтребителя Су-30 и Су-35, прехващачи МиГ-31БМ, 28 транспортни и учебни самолети и 16 изтребителя-бомбардировачи Су-34. Сред хеликоптерите има 46 бойни и 72 транспортно-десантни машини. ВВС са получили и седем зенитни ракетни системи С-400 Триумф. През 2014 г. руските военни са се сдобили и с 38 междуконтинентални балистични ракети, добави Шойгу.

Министърът на отбраната на Русия поясни, че стойността на държавната програма за въоръжение до 2025 г. ще бъде намалена от планираните 55 трилиона рубли до 30 трилиона рубли.

 

 

Коментари

Новини Варна