Варна 10°
fallback
Свят
10:01 | 16 юли 2018
Обновен: 11:01 | 24 април 2024

Инциденти във Франция след победата на Мондиал 2018

Владимир Путин изтъкна, че страната му е успяла да организира световното първенство по футбол във всичките му аспекти

По материала работи: Ставри Таргов

Франция очаква днес завръщането на националния си отбор, спечелил световната шампионска титла. Необузданата радост, овладяла страната след победата, доведе до инциденти и безредици въпреки усилията на 110 000 полицаи.

 

Милиони французи се стекоха на еуфоричното тържество, настанало само минути след края на вчерашния мач и завоюваната шампионска титла. Булевард "Шанз Елизе" в Париж почерня от хора, близо 100 000 души ликуваха във фен-зоната край Айфеловата кула.

 

Лицата на френските футболисти се появиха на фасадата на Триумфалната арка по време на видеоспектакъл по случай победата. Айфеловата кула също така беше осветена в цветовете на френския национален флаг, по решение на кмета на Париж Ан Идалго.

 

С цветовете на трикольора заблестяха също Триумфалната арка и дворецът на Бурбоните, където заседават депутатите от Националното събрание. Историческата втора титла беше отбелязана с празнични салюти и нестихващ възторг на французите, изпълнили улиците на градовете.

 

Въпреки всичките мерки за сигурност накрая тържеството излезе от контрола на френските власти и доведе до понякога трагични инциденти. Седем души са арестувани по време на безредиците в центъра на Париж: хулигански групи изпочупиха витрини, опожариха автомобили и замерваха полицията.

 

Един човек е ранен по време на сблъсъците. В провинцията мъж е загинал, след като се е хвърлил в канал, в тежко състояние са три деца, прегазени от мотоциклет по време на празника. Сцени на безредици е имало и в Лион и Марсилия, полицията многократно е използвала сълзотворен газ срещу хулиганите.

 

Междувременно руският президент Владимир Путин изтъкна, че страната му е успяла да организира световното първенство по футбол във всичките му аспекти и руснаците могат да се гордеят с този турнир. Заместник-външният министър Александър Глушко пък коментира, че политиците, които са се опитали да използват турнира за свои цели и са го бойкотирали, са се поставили „в глупаво положение“.

 

По думите на Глушко такива политици са влезли в дискусия със собственото си общество и са се лишили от щастието да бъдат заедно със своя народ.

 

БНР

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback