IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
14:38 | 25 декември 2014
Обновен: 15:08 | 14 април 2024

Нов майдан в Киев: Протестиращи блокираха „Крещатик”

Напрежението расте след снощното нападение с граната срещу зам.-шефа на парламента и група депутати

По материала работи: Лиляна Трънкова
Нов майдан в Киев: Протестиращи блокираха „Крещатик”

Протестиращи спряха движението по улица „Крещатик” в центъра на Киев около сградата на градската администрация, предаде ТАСС. Сред протестиращите на различни места в центъра на украинската столица са представители на малкия и среден бизнес, учители, работници, букмейкъри. Спряно е движението в двете посоки по улицата. Броят на протестиращите, които първоначално бяха около 1000 се увеличава. Други  около 200 души се намират около сградата на кметството.

Пред Върховната Рада се провеждат едновременно три митинга – на преподавателите, които са недоволни от съкращаването на социалните помощи, на букмейкърите, които искат легализиране на залаганията в страната и на работниците в „Укрспирт”, които настояват властите да се откажат от плана за приватизация на предприятието, в резултат на които много хора може да останат без работа.

Охраната пред украинския парламент е засилена. Тук след бурни дебати и гласуване на кантар преди малко бе приета поправка в закон, с която се разширяват правомощията и функциите на  Съвета за сигурност и отбрана на Украйна.

Протестите внасят допълнително напрежение след снощния опит за атентат срещу първия зам.-шеф на Варховната рада Андрий Парубий. Неизвестен хвърли по него и група депутати пред хотел "Киев" граната, която обаче се търкулна под паркиран автомобил. Пострадали след политиците нямаше, но полицай който се втурнал да преследва нападателя, е ранен от втората хвърлена от него граната. С името на Парубий се свързваше организацията на кървавия погром в Одеса през пролетта на т.г. 

Коментари

Новини Варна