IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
16:47 | 25 декември 2014
Обновен: 12:14 | 21 април 2024

Москва размаха пръст на разширяването на НАТО на Изток

Това е опасно за Европа, предупреди Лавров

По материала работи: Лиляна Трънкова
Москва размаха пръст на разширяването на НАТО на Изток

Идеята Украйна да се стреми към членство в НАТО е опасна за Европа, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред телевизия "Русия 1", предаде ТАСС.

Във връзка с източноукраинския конфликт руският дипломат №1 изрази убеденост, "че този трагичен етап от историята на Украйна ще бъде преодолян, че украинският народ ще види как стоят нещата и ще поиска да възстанови мира въз основа на баланс между всички интереси".

За уреждане на ситуацията в Украйна Русия "прави повече от когото и да било - и с оглед решаването на хуманитарните проблеми, и решаването на проблемите с газа, също и други", каза той.

Малко по-рано през деня говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич обяви, че разширяването на НАТО на Изток ще предизвика сериозен военнополитически обрат в Европа и Русия ще вземе адекватни ответни мерки.

Принципната позиция на Русия във връзка със стремежа на Украйна към членство в НАТО е добре известна, посочи той.

"Евентуалното по-нататъшно разширяване на алианса в източна посока ще предизвика сериозен военнополитически обрат не само в Европа, но и в цял свят, ще засегне пряко националните интереси на Русия, свързани със сигурността й, и ще принуди страната ни да вземе адекватни ответни мерки", посочи говорителят на Москва.

Днешното украинско ръководство вижда в сближаването с НАТО алтернатива на възможността "да развива нормални отношения с Русия", което може да влоши още повече отношенията на федерацията "с тази братска страна" и да стане пречка за "сътрудничеството, включително в икономиката и енергетиката", предупреди Лукашевич.

"Убедени сме, че евроатлантическият уклон във вътрешната и външната политика на Украйна едва ли ще съдейства за излизане на държавата от дълбоката икономическа и вътрешнополитическа криза. Очевидно е, че натовските амбиции ще затруднят още повече търсенето на пътища към общонационален диалог и съгласие”, смятат руските дипломати.

Москва се обявява против създаването на нови разделителни линии в Евроатлантика, за създаване на доверие", увери дипломатът.

Той се закани, че Русия "изцяло ще компенсира прекъсванията в доставките на електроенергия за Крим" - тази "част от територията на Руската федерация".

Само преди ден министерството на енергетиката в Киев спря временно електроснабдяването на Крим - бивша украинска автономна република, анексирана през пролетта от Русия. Украинските власти се мотивираха с това, че полуостровът не е успял да намали потреблението си, както се изискваше от всички области на Украйна заради енергийния недостиг.

Лукашевич коментира и излезлия по екраните в САЩ филм "Интервюто", разказващ за измислен заговор за покушение срещу севернокорейския лидер Ким Чен-ун. "Самата идея на филма е толкова агресивно скандална, че бе напълно разбираема реакцията на севернокорейската страна", каза руският дипломат.

Както е известно, излизането на филма беше спряно за кратко, след като компанията "Сони пикчърс" беше подложена на хакерска атака, за която САЩ обвиниха Северна Корея. Севернокорейски дипломат в ООН нарече филма "непростима подигравка с нашия суверенитет и достойнството на нашия върховен водач", но заяви, че КНДР няма връзка с атаката и може да докаже това.

(БТА)

 

Коментари

Новини Варна