IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
10:52 | 26 декември 2014
Обновен: 08:02 | 28 март 2024

Бойният дух в "Ислямска държава" пада

Джихадистите екзекутираха 100 дезертьори.

По материала работи: Деян Михайлов
Бойният дух в "Ислямска държава" пада

Международната коалиция срещу „Ислямска държава” загуби първия си самолет и пилот от началото на въздушните удари. Есктремистите се опитват да поднесат този факт с максимална изгода за себе си и очевидно се надяват да укрепят своята репутация, сериозно подкопана от САЩ и техните съюзници. Неуспехите на бойното поле постепенно подкопават военно-идеологическитете основи на ИДИЛ- отслабва бойният дух, разпространява се дезертьорството и се увеличават конфликтите на етническа основа, пише „Независимая Газета”.
Западните медии отбелязват, че джихадистите предпочитат да се групират по етнически признак, което противоречи на идеологията на ИДИЛ. Ярък пример за етнически конфликти в групировката са сблъсъците между узбеки и чеченци в началото на ноември, породени от желанието за контрол над отделни домове. Не желаят да делят плячката си с други етноси и тунизийците.

Любопитно е, че 4 джихадисти от „Ислямска държава” са обвинени от ръководството на групировката в „религиозен екстремизъм”. „Прегрешилите” в разпространен видеозапис говорят с азербайджански акцент и обвиняват Абу Бакр ал-Багдади, че е „неверник” и приема пари от „други неверници”.

„Ислямска държава” също така е екзекутирала 100 чуждестранни джихадисти от своите редици, които са се опитали да дезертират от Рака. За борба срещу дезертьорите ИДИЛ е създала специална полиция, която извършва многобройни арести- само в Рака са задържани над 400 души.

Според експерта Торбьорн Солвед, много чуждестранни джихадисти се опитват да се свържат със своите семейства и с властите на своите страни, с цел да се завърнат по домовете си. По този начин те разрушават „ привлекателността” на мита за „Ислямска държава”.
Според западните медии, ИДИЛ, които желаят да привлекат не само войници, но и лекари, медицински сестри, юристи, инженери и икономисти представят пред света картина на живот благоприятен за семейство и деца, с развита училищна мрежа и здравеопазване , но в действителност хората се сблъскват с болезнени прекъсвания в електроподаването, недостиг на храна и питейна вода и затруднен достъп до медицинска помощ.

Коментари

Новини Варна