IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
15:51 | 26 декември 2014
Обновен: 17:01 | 19 април 2024

Белгия предотвратила отвличането на дипломати

Случаят е бил свързан с намеренията за екстрадирането на ливански мафиот от Белгия в САЩ.

По материала работи: Деян Михайлов
Белгия предотвратила отвличането на дипломати

Белгия е успяла да предотврати плановете за отвличането на дипломати и висши магистрати благодарение на подслушани от САЩ телефонни разговори, съобщават местните медии. Случаят е бил свързан с намеренията за екстрадирането на ливански мафиот от Белгия в САЩ. Обвиняемият се е противопоставил категорично на своята екстрадиция, но въпреки това преди две седмици е бил изпратен на американските власти с решение на белгийското правителство.

За да осуетят тази операция, мафиотски структури са подготвяли нападение над мястото, където ливанецът бил задържан. Планирало се е той да успее да избяга при нападението, както и да бъдат извършени отвличания на дипломати и магистрати.

Източник от белгийската съдебна система описва заплахата като действителна и много сериозна. Не се уточнява в какво е бил обвинен ливанецът, определен като „трафикант”. Източникът отрича случаят да е бил свързан с действията на ислямисти.

По-рано тази година бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън заяви в писмена форма пред Европейския парламент, че службата на САЩ е отговорна за проникването в най-големия белгийски телекомуникационен оператор с преобладаваща държавна собственост „Белгаком”, преименуван на „Проксимус”.

В доклад на белгийска парламентарна комисия се посочваше, че Държавна сигурност (контраразузнаването на Белгия) „е твърде свързана с американците”. Допълнителното уточнение е, че белгийските служби получават твърде ценни сведения от своите американски и британски партньори, които не желаят да компрометират. Покрай скандалните разкрития за дейността на АНС в Белгия бе направено заключението, че военното и цивилното разузнаване и контраразузнаване на кралството са били наясно с дейността на американците, но не са се противопоставили, „за да не си развалят отношенията със САЩ”.

Коментари

Новини Варна