IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
15:23 | 4 януари 2015
Обновен: 23:15 | 28 април 2024

Мистериозно черно петно „украси“ Слънцето за новата година

Коронарната дупка може да се задържи повече от 5 години

По материала работи: Лиляна Трънкова
Мистериозно черно петно „украси“ Слънцето за новата година

Вместо с фойерверки, Слънцето „отбеляза“ Нова година със странно явление. Точно на 1 януари на повърхността му се появи странно черно петно. Познато като „коронарна дупка“, явлението се е появило около южния полюс на звездата. То прилича на тъмно място, покрито в основата си, пише „Дейли Мейл“.

Снимки на феномена са направени от слънчевата подвижна обсерватория на НАСА. Коронарните дупки са места в короната, където магнитното поле достига първо до космоса, но не се връща обратно към повърхността. Частиците, движещи се по това поле, напускат Слънцето, вместо да се върнат обратно.

Там, където частиците напускат Слънцето, светлината им е по-бледа и те изглеждат като тъмни петна.

За първи път явлението е заснето от НАСА през 1973 година. Дупките могат да останат видими много дълго време, въпреки че формата им се променя. Могат да се задържат за пет години и повече.

Всеки път, когато коронарната дупка се завърти към Земята, частиците й могат да бъдат измерени като високоскоростен поток, който също влияе върху времето.

Коментари

Новини Варна