IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
20:13 | 4 януари 2015
Обновен: 14:14 | 21 април 2024

Economist: Следете внимателно Бесарабска Украйна

Едно място населено с българи, гагаузи, молдовци, руснаци и албанци, което интересува и Украйна, и Русия

По материала работи: manager
Economist: Следете внимателно Бесарабска Украйна

Изолираният район на Украинска Бесарабия, известен също като Буджак, скоро може да бъде проблем за Украйна. Много от жителите на района се опасяват, че войната може да стигне и до техните домове. Буджак има много важно стратегическо географско разположение, особено ако руснаците се изкушат да опитат да прокарат коридор през Крим, Одеса и Румънската граница, пише в материал на The Economist, предаде ФБР.bg.

 

Украинска Бесарабия граничи с Черно море, река Дунав и Молдова. На север от нея се намира контролирания от руснаците регион Приднестровие. Няма пътища, мостове или фериботи през Дунав за Румъния и само две шосета свързват региона с останалата част от Украйна. Ако мостовете над Днестър бъдат взривени, Буджак остава изолиран.

 

Населението на региона е около 600 хиляди души, като малко по-малко от половината са украинци. Останалите са българи, руснаци, молдовци, гагаузи или албанци. Много са привързани към Русия, която е дала на предците им земя и свобода преди 200 години. Почти всички говорят руски и много се оплакват, че Украйна не прави много за тях. Иван Русев, който е местен еколог, разследва незаконни строежи в националния парк на делтата на Днестър. Това е било проблем още преди Украинската революция от миналата година, но според него напоследък положението е особено сериозно.

 

Резултатът е противоречив. Русев, който подкрепя украинското правителство, смята, че прекалено много негови бесарабски съграждани вярват наивно, че „Путин ще реши всичките им проблеми“. Малко вярват на киевското правителство. Но според Антон Кисе (председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада бел. ред.), местен политик, докато много симпатизират на Русия, те също искат и обединение на Украйна. Сергей Дибров, журналист в Одеса, вярва, че като се има предвид етническия микс в региона, която и да е декларация за независимост ще доведе до разцепването на Буджак на парченца.

 

През есента имаше слухове за заговор за обявяване на про-руска Бесарабска Народна Република, подобно на тези в Донецк и Луганск. Вероятни лидери щяха да са бивши съветски армейски офицери, които живеят в Болград, който е главно населен с българи. Но войната в Изтока някак смачка ентусиазма на сепаратистите. Трагедията от миналия май, при която бяха убити десетки про-руско настроени активисти в Одеса, също уби желанието за всякакъв бунт срещу Киев. Подкрепящите Русия лидери напуснаха района и оставиха опортюнистично настроените местни политици да насочат на народа към обединението на Украйна.

 

Въпросът обаче е какво иска Русия. Властта в Бесарабия е била сменяна 9 пъти за последните 200 години. Местните виждат безпилотни самолети, някои от тях, вероятно, от Приднестровието или от руските кораби в Черно море, влизащи в състава на флота на Севастопол. Дори и така, голяма е вероятността украинския флаг да продължи да се развява над Бесарабия още дълго време, заключава The Economist.

 

Коментари

Новини Варна