IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:12 | 5 януари 2015
Обновен: 09:04 | 27 март 2024

Атина рискува да отприщи нова криза в еврозоната

Румънският печат: Меркел се намесва в изборите в Гърция

По материала работи: Лиляна Трънкова
Атина рискува да отприщи нова криза в еврозоната

Ако СИРИЗА - гръцката радикална левица, спечели парламентарните избори на 25 януари и приеме популистките мерки, които лидерът й Алексис Ципрас предлага, тогава няма да има алтернатива на излизането на Гърция от еврозоната, пише румънският в. "Ромъния либера".

Само че за разлика от предишната гръцка криза този път Германия вече не смята, че това ще толкова голяма трагедия.

Съдбата на Гърция в рамките на съюза ще бъде поставена на изпитание, а страните от южната част на Европа, по-специално Италия, вече не са толкова сигурни в бъдещето. Освен това никой не знае какви ефекти ще има този прецедент, коментира изданието.

Вестникът отбелязва, че евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще създаде прецедент, чиито последици е трудно да бъдат пресметнати.

Германското списание "Шпигел" пише, че юристите се опитват да намерят законов път, по който на Атина да може да й бъде позволено да напусне еврозоната, но да остане в Европейския съюз.

Как ще стане възможно подобно нещо и какви ефекти би имало върху останалите членки, намиращи се затруднено положение, остава отворен въпрос, подчертава "Ромъния либера".

Вестник "Котидианул" пише, че "Ангела Меркел се намесва в парламентарните избори в Гърция". Изданието коментира, че германският канцлер е предизвикала противоречия вчера, включително в рамките на собственото си политическо мнозинство, след разкрития в пресата, че е готова да остави Гърция да излезе от еврозоната, ако на власт дойде радикалната левица.

Всекидневникът цитира говорителя на Християндемократическия съюз Кристиан Боймлер, който предупреди вчера, че "в случай на излизане от еврозоната дълговете (на Гърция) няма да бъдат погасени". С този заплашителен сценарий германското правителство се намесва индиректно в предизборната кампания в Гърция. Това е изключително рисковано и неправилно, коментира близкият до консерваторите в. "Ди Велт", цитиран от "Котидианул".


/БТА/

 

Коментари

Новини Варна