IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
14:51 | 5 януари 2015
Обновен: 14:26 | 21 април 2024

Официално: Фаталният самолет на Air Asia не е имал разрешение за полет

Близките на жертвите ще получат по 24 000 долара компенсация

По материала работи: Лиляна Трънкова
Официално: Фаталният самолет на Air Asia не е имал разрешение за полет

Авиокомпанията Air Asia Indonesia, чийто самолет Airbus падна преди 9 дни в Яванско море, не е имала разрешение за полет в деня на катастрофата. Това заяви генералният директор в индонезийското Министерство на транспорта Джоко Муряатмоджо. Така той потвърди по-раншните разкрития на местните медии, предаде РИА Новости."Вече е ясно, че това е било нарушение, защото полетът се е извършвал без разрешение", заяви Джоко Муряатмоджо.

След катастрофата министерството е отнело лиценза на авиокомпанията. Тя е имала право да лети по маршрута Сурабая-Сингапур само 4 дни от седмицата - понеделник, вторник, четвъртък и събота. В същото време през последните три месеца компанията тотално е нарушавала разпореждането и е извършвала полети и през останалите дни, включително и в неделя, когато всъщност стана катастрофата.

В момента ведомството се опитва да изясни кой е позволил неразрешените полети.

Разпознати са 13 от жертвите на самолетната катастрофа в Яванско море, съобщи ръководителят на медицинската служба към националната полиция на Индонезия Артур Тампи, цитиран от РИА Новости. Девет от разпознатите тела вече са предадени на семействата им в град Сурабая, откъдето излетя самолетът на „Еър Ейжа”, преди да се разбие в Яванско море. Общо са открити телата на 34 души. Самолетът се разби на 28 декември. На борда му е имало 162-ма души.

Коментари

Новини Варна