IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
16:44 | 5 януари 2015
Обновен: 16:59 | 14 април 2024

ЕК отсече: Членството в еврозоната е необратимо

Изявлението е по повод членството на Гърция

По материала работи: Лиляна Трънкова
ЕК отсече: Членството в еврозоната е необратимо

Членството в еврозоната е необратимо, това е записано в договора за ЕС. Това заяви Аника Брайдхарт, говорител на Европейската комисия, в отговор на въпрос, свързан с коментарите около членството на Гърция в еврозоната.

Въпросът е уреден в чл. 140 от договора, поясни говорителят. Единствената позиция оттук нататък, която има значение, е "присъдата", която гръцкият народ ще произнесе на 25 януари, добави тя по повод насрочените в страната парламентарни избори. Брайдхарт отбеляза, че от 1 януари към еврозоната се присъедини още една държава (Литва) и изрази очакването зоната да продължи да се разширява, предаде БТА.

Коментарите бяха свързани с публикация в изданието "Шпигел", според която канцлерът Ангела Меркел и министърът на финансите Волфганг Шойбле сега смятат, че еврозоната може да се справи с евентуално излизане на Гърция от валутния съюз. Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела заяви днес, че Германия, изглежда, се изживява като полицай в Гърция и в други държави от ЕС, което определи като неприемливо и погрешно. По неговите думи подобно поведение само отблъсква гражданите от ЕС и поражда ярост. По думите на Питела излизането на Гърция от еврозоната би насърчило евроскептиците и би довело до ефекта на доминото.

 

Коментари

Новини Варна