IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
18:39 | 5 януари 2015
Обновен: 12:14 | 27 март 2024

Гръцки полицаи предотвратиха атентат в затвор в Атина

Целта била да се осъществи масово бягство на затворници

По материала работи: Ставри Таргов
Гръцки полицаи предотвратиха атентат в затвор в Атина

Гръцката полиция е предотвратила терористичен акт в атински затвор, съобщават от полицията в южната ни съседка. Атаката е била подготвяна от заловения преди два дни Христодулос Ксирос - лидер на крайнолявата тероростична организация "17 ноември", година след бягството му от затвора. Целта на атентата е осъществяване на масово бягство на затворници.

56-годишният Христодулос Ксирос се готвел да атакува затвора "Коридалос" със зареден с експлозиви автомобил. Според началника на гръцката полиция Димитриос Цакнакис свидетелство за идеите на левия екстремист били "ръкописни бележки, описващи план за подхождане и бягство", както и алтернативни маршрути, които били в къща, обитавана от Ксирос от няколко месеца. Затворът Коридалос, който се намира в едно от предградията на Атина, е най-голямото изправително заведение в страната. Там са настанени осъдени за тежки престъпления.

Левият екстремист беше арестуван в събота в южната част на региона Атика. Той не се върна в килията си в началото на януари 2014 г., след като беше пуснат в 9-дневен отпуск за коледните празници. При задържането Ксирос карал велосипед и бил променил външността си - носел очила, имал брада и дълга изрусена коса. Ксирос бил въоръжен с пистолет със заличен сериен номер, но не оказал съпротива при ареста.

При обиск в къщата, където е пребивавал, са били открити осем автомата "Калашников", гранати, няколко килограма експлозиви и всички части, от които може да се сглоби взривно устройство, съобщават от полицията.

Ксирос има няколко доживотни присъди заради ролята си на изпълнител на акции на организацията "17 ноември". Създадената през 1975 г. терористична групировка, изповядваща марксистки възгледи, е отговорна за извършването на 23 убийства и 103 нападения срещу американски, британски и турски обекти. През 2002 г. гръцките власти заловиха и осъдиха на доживотен затвор над 15 членове на организацията, съобщава Dnes.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна