IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
21:50 | 5 януари 2015
Обновен: 19:53 | 10 април 2024

Погребение на циганче разтърси Франция

Кметът на парижкото преградие Шамплан Кристиан Льоклер отказва да разреши полагане на телцето в местното гробище

По материала работи: Ставри Таргов
Погребение на циганче разтърси Франция

Погребение на циганско бебе във Франция доведе до расистки скандал, предадоха световните информационни агенции. Двумесечната Мария Франческа умира през декември от синдром на внезапната детска смърт. Семейството й, румънски цигани, живее в лагер без ток и вода край парижкото летище "Орли".

Кметът на парижкото преградие Шамплан Кристиан Льоклер отказва да разреши погребение в местното гробище. По-късно той се оправдава, че не е бил разбран правилно и е бил във ваканция по това време. Според него, не етносът е причината за решението му, а недостатъчното места и предимството на изрядните данъкоплатци.

Въпреки обясненията премиерът Манюел Валс написа гневен "отговор" в социалните мрежи По думите му, гавра е да се отказва погребение на дете заради етноса му. Френският омбудсман на човешките права заяви, че случаят ще бъде разследван.

Друг кмет, на градчето Вису, по-късно предложи детето да бъде погребано там, което роднините приемат. Той заяви, че не вярва семейството да е жертва на дискриминация, като обяснява своето предложение към семейството като "акт на човещина", съобщава news.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна