IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
21:19 | 4 октомври 2018
Обновен: 12:08 | 16 април 2024

Във Финландия искат узаконяване на кърменето на обществени места

Органът по здравеопазване (THL) призова миналата година за ново законодателство, гарантиращо правата на жените

По материала работи: Слав Велев
Във Финландия искат узаконяване на кърменето на обществени места

Финландските здравни служители настояват за закон, който да защитава кърмещите майки от недопускане до обществени места, включително ресторанти и кафенета.

 

Органът по здравеопазване (THL) призова миналата година за ново законодателство, гарантиращо правата на жените да кърмят дете навсякъде на обществено място във Финландия. Сега активистите започнаха петиция в подкрепа на предложението, което е подкрепена от националната асоциация на акушерките. Петицията беше подписана в четвъртък от 1000 души. Ако събере 50 000 подписа в рамките на шест месеца, депутатите ще бъдат принудени да обсъдят този въпрос в парламента, посочва БГНЕС.

 

"Опасявам се, че общото отношение към кърменето не е много добро в момента", каза в интервю за АФП съорганизаторът на петицията Кати Бхаттачаря, студентка, работеща като медицинска сестра в Хелзинки.

 

Въпреки че финландските жени кърмят средно повече децата си, отколкото в много други европейски страни, THL казва, че нивата на кърмене са по-ниски във Финландия в сравнение с други скандинавски страни. Финландия също не се вмества в препоръките на Световната здравна организация през първите шест месеца бебетата изключително да се хранят с майчино мляко. Длъжностни лица казват, че отрицателните обществени нагласи към майките, които кърмят бебетата си, отчасти са виновни за положението.

 

Предложеният закон, гарантиращ правото на кърмене на обществени места, ще приведе Финландия в съответствие със страни като Великобритания и САЩ, където вече е незаконно собствениците на предприятия да дискриминират кърмещите майки.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна